Walesa kolaboroval s komunistami, ukázala analýza jeho písma

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lech Walesa
Lech Walesa Foto: SITA/AP

BRATISLAVA/VARŠAVA 31. januára (WebNoviny.sk) – Nedávno objavené tajné dokumenty potvrdili, že bývalý poľský prezident a odborársky predák Lech Walesa kolaboroval s komunistickými orgánmi. Oznámil to v utorok tamojší Ústav národnej pamäti (IPN).

Walesa, niekdajší vodca hnutia Solidarita, ktoré prispelo k pádu komunizmu v Poľsku, dosiaľ označoval podobné tvrdenia za „lži“, uvádza webový portál Poľského rozhlasu (PR). IPN však predstavil analýzu odborníkov z oblasti grafológie, ktorí zhrnuli, že dokumenty podpísané kolaborátorom s krycím menom Bolek sa zhodujú s písmom Walesu.

Spisy nájdené v dome komunistického exministra vnútra Czeslawa Kiszczaka po jeho smrti v roku 2015 údajne obsahovali 183-stranový osobný spis a 576-stranový pracovný spis tajného spolupracovníka s krycím menom Bolek. Walesa v minulosti pripustil, že „spravil chybu“, avšak poprel, že by kedykoľvek pôsobil ako platený tajný agent spolupracujúci s totalitným režimom.

Podľa skorších publikácií niekoľkých historikov Walesa ukončil spoluprácu s komunistickými tajnými službami niekoľko rokov pred historickým štrajkom v gdanských lodeniciach v auguste 1980 a vznikom odborového hnutia Solidarita.

V rokoch 1990-1995 Walesa slúžil ako poľský prezident. V roku 1983 mu udelili Nobelovu cenu mieru.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lech Walesa