Kontaktná skupina dohodla vyhlásenie o prímerí v Donbase

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
V oblasti Donbasu platí dohoda o prímerí, ale obe strany konfliktu ju sporadicky porušujú, pričom v posledných dňoch znova došlo k nárastu počtu prípadov porušenia prímeria. Foto: SITA/AP

MINSK 1. februára (WebNoviny.sk) – Účastníci trilaterálnej kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu v Donbase sa dnes na rokovaniach v bieloruskom Minsku dohodli na vyhlásení vyzývajúcom na prímerie na východe Ukrajiny. Uviedol to vyjednávač samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Vladislav Dejnego.

Skupina pracovala na návrhu zameranom na stabilizáciu situácie v Donbase a napokon sa dohodla na texte vyhlásenia, ktoré vyzýva na zastavenie paľby. Po schôdzke to oznámil koordinátor Martin Sajdik (zástupca Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe),“ citovala Dejnega agentúra TASS.

Na schôdzke sa diskutovalo o najnovšej eskalácii násilia a vážnej humanitárnej kríze v Donbase. Situácia na kontaktnej línii medzi separatistickými silami a vládnymi jednotkami sa zhoršila v uplynulých dňoch. Mnoho domov a zariadení infraštruktúry zostalo poškodených a straty na životoch i zranených hlásili obe strany.

Kontaktnú skupinu tvoria zástupcovia Ruska, Ukrajiny a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať