Rusko zaviedlo kontroly na hraniciach s Bieloruskom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Alexander Lukašenko, Vladimir Putin
Zľava: Alexander Lukašenko a Vladimir Putin. Foto: archívne, SITA/AP

MOSKVA 2. februára (WebNoviny.sk) – Rusko zaviedlo kontroly na svojich hraniciach s Bieloruskom, čím reagovalo na nedávne rozhodnutie Minsku udeliť povolenie na krátkodobý bezvízový pobyt občanom z dovedna 80 krajín.

Hraničné kontroly sú súčasťou programu Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktorého cieľom je účinná ochrana hraníc, uvádza sa v dokumentoch, ktoré dnes zverejnila ruská vláda.

Rusko má s Bieloruskom dlhodobo veľmi blízke vzťahy, a to na politickej, ekonomickej aj bezpečnostnej úrovni, pričom hraničné kontroly medzi oboma štátmi nikdy v minulosti zavedené neboli.

Moskva k takémuto opatreniu pristúpila v reakcii na dekrét, ktorý začiatkom januára podpísal bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Ním povolil bezvízový pobyt v Bielorusku na päť dní občanom 80 krajín, vrátane všetkých členských štátov Európskej únie, Japonska a Spojených štátov.

Opatrenie, ktorého cieľom je najmä podpora bieloruského turizmu, Moskvu pobúrilo. Viacerí poprední ruskí činitelia ho označili za možnú bezpečnostnú hrozbu. Vzťahy oboch krajín v ostatnom čase naštrbili aj ekonomické spory.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alexander Lukašenko