Rumuni dosiahli svoje, vláda stiahne kontroverzné nariadenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Protest v Rumunsku
Foto: ilustračné, SITA/AP

BUKUREŠŤ 4. februára (WebNoviny.sk) – Pod tlakom mohutných pouličných protestov v sobotu rumunská vláda sľúbila, že stiahne svoje kontroverzné nariadenie, ktoré malo umožniť dekriminalizáciu niektorých korupčných trestných činov verejných činiteľov.

Premiér Sorin Grindeanu v sobotu informoval, že nariadenie, ktoré od svojho prijatia v utorok vyvolalo búrlivé pouličné protesty v Rumunsku i kritiku zo zahraničia, bude zrušené v nedeľu na zasadnutí vlády. „Vyhlášku zrušíme na mimoriadnom zasadaní vlády v nedeľu,“ uviedol Grindeanu a zdôraznil, že dokument „nenadobudne účinnosť“.

Podľa nového nariadenia mal ísť politický predstaviteľ do väzenia iba v prípade, že spôsobil škodu nad 200.000 lei (44.440 eur). Smernica takisto umožňuje skorumpovaným predstaviteľom v určitých prípadoch úplne uniknúť trestu – ak k zločinu došlo medzi členmi tej istej rodiny.

Vládne nariadenie vyvolalo takmer okamžite protesty rumunskej verejnosti. Pred parlamentný palác v hlavnom meste Bukurešť, ako aj do miest po celom Rumunsku prišli v uplynulých dňoch tisíce demonštrantov. Rumunsko, člen Európskej únie od roku 2007, dosiahlo za posledné tri roky určitý pokrok v boji proti korupcii. Na starosti ho má osobitný orgán, poverený stíhať úplatných politikov a štátnych úradníkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať