Z ukrajinskej Avdijivky evakuovali stovky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Avdijivka
Zničná budova v meste Avdijivka, z ktorého do nedele evakuovali už 290 ľudí. Foto: SITA/AP

KYJEV 5. februára (WebNoviny.sk) – Obnovenie bojov na východe Ukrajiny si za posledných 24 hodín nevyžiadalo žiadne obete na životoch v radoch ukrajinských ozbrojených síl. Zranení však boli dvaja vojaci, informoval v nedeľu podľa agentúry Ukrinform hlavný štáb vládnej tzv. protiteroristickej operácie (ATO).

Štáb ATO súčasne informoval, že proruskí separatisti aj v nedeľu „aktívne používajú ťažké zbrane“. Ide o delostrelectvo a tanky. Štáb ATO však vo svojom dnešnom vyhlásení konštatoval „deeskaláciu napätia“, ktorá sa prejavila znížením intenzity ostreľovania pozícií vládnych síl.

Agentúra Ukrinform informovala, že dnes začali práce na oprave poškodených elektrického vedenia, ktorým sa zásobuje tepláreň a vodáreň v meste Avdijivka, kde bola počas uplynulého týždňa najhoršia situácia. Kvôli opravárenským prácam sa obe strany konfliktu dohodli na dočasnom prímerí, ktoré sa podľa Organizácie pre bezpečnosť a spolupráce v Európe dodržiava.

Z Avdijivky, ktorého obyvatelia sú stále bez vody, elektriny i tepla, evakuovali do nedele 290 ľudí.

Od vypuknutia krízovej situácie – 29. januára – miestne úrady v Avdijivke poskytli pomoc vyše 10.000 obyvateľom mesta, ktorí majú k dispozícii teplú stravu z troch poľných kuchýň, ohrevne i potravinové balíčky, ktorých bolo vydaných vyše 5000 kusov. Úrady obyvateľom mesta poskytujú aj teplé prikrývky, matrace a sviečky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia