Zákon o odchode Británie z EÚ schválila aj Dolná snemovňa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Brexit
Foto: ilustračné, SITA/AP

LONDÝN 8. februára (WebNoviny.sk) – Londýn 8. februára (SITA) – Poslanci Dolnej snemovne britského parlamentu dali vláde premiérky Theresy Maovej „zelenú“, aby spustila proces odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie na základe článku 50 Lisabonskej zmluvy.

Poslanci po trojdňovej rozprave vo večerných hodinách pomerom hlasov 494 k 122 v treťom čítaní schválili návrh zákona o notifikácii vystúpenia z EÚ, ktorým Británia koncom marca spustí dva roky oficiálnych rokovaní o svojom odchode z Únie.

Veríme, že je možné v rámci dvojročného rámca dosiahnuť dohodu nielen o našom odchode, ale tiež o obchodných opatreniach, ktoré zabezpečia, že budeme mať v budúcnosti silné strategické partnerstvo (s EÚ),“ uviedla v parlamente pred stredajšou rozpravou premiérka Mayová.

Parlament dostane konečnú dohodu o brexite pred podpisom

Proeurópski poslanci sa počas rozpravy pokúšali presadiť do návrhu zákona zmeny, ktoré by zaručili parlamentu väčšiu úlohu v procese rozchodu s EÚ. Dúfajú, že Británia nevystúpi z EÚ „natvrdo“ a nepríde o prístup na jej jednotný trh. Nimi navrhované zmeny však neprešli.

Britská konzervatívna vláda zabránila možnej rebélii sľubom, že parlament dostane konečnú dohodu o brexite na schválenie ešte predtým, ako ju vláda podpíše a bude o nej hlasovať Európsky parlament. Naznačila však, že parlament bude mať iba dve možnosti, schváliť alebo neschváliť dohodu.

Britská vláda pôvodne nemala v úmysle nechať parlament rokovať o zákone o začatí procesu brexitu. Najvyšší súd však rozhodol, že vláda nemôže spustiť odchod krajiny z EÚ bez hlasovania parlamentu. Väčšina britských poslancov hlasovala v minuloročnom referende o členstve v Únii za zotrvanie v bloku. Rozhodla sa však rešpektovať želanie väčšiny britských voličov, ktorí hlasovali za odchod z EÚ, a návrh zákona schválila.

Poslanec Škótskej národnej strany Angus Robertson obvinil Mayovú z nedodržania sľubu, že sa Škótsko, Wales a Severné Írsko budú môcť širšie podieľať na rokovaní o brexite. Premiérka sľúbila, že bude úzko spolupracovať s ich parlamentmi, ale britský najvyšší súd rozhodol, že nebudú môcť vetovať dohodu o brexite.

Vzrástla podpora nezávislosti Škótska

Škótsky parlament v utorok pomerom hlasov 90 k 34 hlasoval proti schváleniu zákona o spustení brexitu, jeho hlasovanie však malo iba symbolický význam. Noviny Glasgow Herald zverejnili výsledky prieskumu BMG, z ktorého vyplynulo, že podpora nezávislosti Škótska vzrástla zo 46 na 49 percent po tom, ako Mayová oznámila 17. januára zámer rokovať o „tvrdom“ brexite.

Britská premiérka má v 650-člennej Dolnej snemovni pracovnú väčšinu 16 hlasov a očakávalo sa preto, že bez problémov získa súhlas s návrhom zákona o notifikácii odchodu z EÚ. Opozičná Labouristická strana nariadila svojim 229 poslancom, aby návrh zákona podporili.

Po schválení návrhu zákona Dolnou snemovňou o ňom musí ešte hlasovať Snemovňa lordov. Vláda chce, aby celý parlament schválil návrh zákona začiatkom marca a Londýn tak mohol spustiť proces brexitu odvolaním sa na článok 50 Lisabonskej zmluvy do 31. marca.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať