Súd zamietol dekrét proti imigrantom, Trump sa chce odvolať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Novozvolený prezident USA Donald Trump
Novozvolený prezident USA Donald Trump. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 10. februára (WebNoviny.sk) – Americký federálny odvolací súd v San Franciscu v noci na piatok rozhodol, že neobnoví platnosť nariadenia prezidenta Donalda Trumpa, ktorý dočasne zakázal vstup občanov siedmich prevažne moslimských krajín do USA a pozastavil program prijímania utečencov.

Traja sudcovia 9. okresného súdu v San Franciscu uviedli, že argument, že zákaz vstupu do Spojených štátov zameraný proti moslimom je zdrojom „vážnych obvinení“ a vyvoláva „závažné ústavné otázky“. Trojčlenný senát sa zhodol v konštatovaní, že súdy by mali zvažovať vyhlásenia Donalda Trumpa a jeho poradcov o zámere takýto zákaz realizovať.

Na rozhodnutie sanfranciského súdu reagoval krátko po jeho oznámení aj Trump, keď na Twitteri napísal: „Stretneme sa na súde, v hre je bezpečnosť štátu!“ „Pán prezident, práve sme sa na tom súde stretli a porazili sme vás,“ reagoval na slová šéfa Bieleho domu Jay Inslee, demokratický guvernér štátu Washington, jedného z tých, ktoré Trumpovo protiimigračné nariadenie napadli.

Právny spor sa ani zďaleka neskončil

Právny spor o Trumpovo nariadenie sa však podľa agentúry AP ani zďaleka neskončil a vláda sa proti rozhodnutiu federálnych sudcov odvolá na najvyššom súde, čo by mohlo znamenať, že o zákaze bude rozhodovať názorovo rozdelený súd, v ktorom jedno miesto sudcu stále nie je obsadené. Uchádza sa oň Trumpov nominant Neil Gorsuch, avšak nie je vylúčené, že v čase, keď sa o spornom zákaze bude rozhodovať, nebude ešte vo funkcii potvrdený Senátom.

Právna expertka Jessica Levinsonová pokladá rozhodnutie sanfranciského súdu za uvážlivé a podporené celým radom precedensov.

Ešte dôležitejšia je však podľa nej skutočnosť, že k nemu senát dospel jednomyseľne aj napriek tomu, že je zložený zo sudcov vymenovaných republikánskym aj demokratickým prezidentom.

„Je veľmi dôležité, že sudcovia nie sú len politici v talároch. Úlohou sudcu je povzniesť sa nad politiku. Preto sú vymenúvaní doživotne, aby sa nestarali o to, či je niečo žiadané, ale o to, aby to bolo v súlade so zákonom,“ povedala Levinsonová.

Trump nariadením z 27. januára zakázal na 90 dní vstup do USA cestujúcim z Iránu, Iraku, Líbye, Somálska, Sudánu, Sýrie a Jemenu a tiež na 120 dní pozastavil utečenecký program – výnimkou sú utečenci zo Sýrie, ktorým zakázal vstup na neurčitý čas. Trump obhajoval svoj krok bezpečnostnými dôvodmi.

Nariadenie zablokoval aj federálny súd

Trumpovo nariadenie minulý týždeň dočasne zablokoval federálny sudca v Seattli. Americká administratíva sa proti tomuto dočasnému zablokovaniu odvolala a kauzu riešil spomínaný odvolací súd v San Franciscu.

Vláda odvolací súd žiadala, aby platnosť Trumpovho cestovného nariadenia obnovil, a tvrdila, že prezident má právomoc rozhodnúť, kto môže vstúpiť alebo zostať na území USA.

Trump v piatok vyhlásil, že na federálnom súde „nepochybne“ vyhrá prípad zákazu vstupu cestujúcich z vybraných siedmich moslimských krajín a prisťahovalcov do USA. Prisľúbil tiež, že prijme dodatočné opatrenia na zlepšenie americkej bezpečnosti.

Americký prezident sa vyjadril v Bielom dome na spoločnej tlačovej konferencii s japonským premiérom Šinzóom Abem. Povedal, že jeho administratíva bude naďalej presadzovať uvedený zákaz súdnym procesom. A „nepochybujem, že prípad vyhráme“, zdôraznil Trump. Americká vláda urobí čokoľvek, čo je potrebné, aby bola krajina v bezpečí, dodal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald Trump