Džihádisti Islamského štátu zneužívajú médiá hlavného prúdu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Džihádista John
Foto: SITA/AP

LONDÝN 14. februára (WebNoviny.sk) – Extrémisti z organizácie Islamský štát (IS) považujú médiá hlavného prúdu za efektívnu zbraň na šírenie svojej propagandy. Vyplýva to zo správy Medzinárodného centra pre štúdium radikalizmu a politického násilia (ICSR) so sídlom v Londýne.

ICSR v pondelok informovalo, že IS disponuje viacúrovňovou mediálnou stratégiou na získavanie podpory, ktorej súčasťou je vypúšťanie takzvaných mediálnych „projektilov“.

Vyplýva to z arabsky písaného dokumentu, ktorý islamisti vlani zverejnili na internete. Ten hovorí o efektívnom využívaní médií hlavného prúdu, ktoré – pokiaľ sú „správne ovplyvnené“ – môžu mať omnoho „ďalekosiahlejší dosah“ než najsilnejšie bomby.

Stratégia militantov tiež počíta s prezentovaním atraktívnej pozitívnej alternatívy k zavedeným poriadkom a s vyvracaním údajných klamstiev, ktoré o islamistoch šíria západné „križiacke štáty“. Dôležitú úlohu zohráva aj využívanie médií na šírenie správ a obrazového materiálu z veľkých teroristických útokov a brutálnych vrážd zajatcov.

Správu vypracoval skúsený výskumný pracovník ICSR Charlie Winter.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát