Trump očakáva vrátenie Krymu, Rusko o tom odmieta diskutovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Referendum na Kryme, rozhodne sa o jeho pripojení k Rusku
Obyvatelia Krymu hlasujú v referende. To má rozhodnúť, či občania súhlasia s plánmi autonómnej vlády pripojiť sa k Rusku. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 14. februára (WebNoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump očakáva, že Rusko vráti Krym Ukrajine. Povedal to v utorok hovorca Bieleho domu Sean Spicer, informovala agentúra Reuters.

„Prezident Trump dal veľmi jasne najavo, že očakáva od ruskej vlády deeskaláciu násilia na Ukrajine a vrátenie Krymu,“ uviedol Spicer na tlačovej konferencii. Podľa neho si však Trump chce s Ruskom rozumieť.

Donald Trump pritom ešte počas vlaňajšej prezidentskej kampane naznačil, že USA by mali akceptovať anektovanie Krymu Ruskom, ak to povedie k lepším vzťahom s Moskvou a silnejšej spolupráci v boji proti militantom skupiny Islamský štát (IS). Takýto názor bol v protiklade k stanovisku vlády vtedajšieho prezidenta Baracka Obamu, ktorá uvalila na Rusko ekonomické sankcie za obsadenie ukrajinského územia.

Uznanie Krymu ako súčasti Ruska nepodporuje ani OSN a niektorí z popredných predstaviteľov americkej Republikánskej strany dôrazne kritizovali podľa vlastných slov ruskú agresiu voči Krymu.

Rusko diskusiu s USA odmietlo

Rusko nebude na tému vrátenia Krymského polostrova diskutovať s nikým, ani so Spojenými štátmi, vyhlásil v stredu v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Odpovedal tým na otázku jedného z novinárov, aký vplyv na vzťahy Ruska a USA bude mať vyhlásenie hovorcu Bieleho domu. „Pokiaľ ide o vrátenie Krymu, o tejto téme sa nebude diskutovať, lebo sa o nej ani nemôže diskutovať. Rusko nerokuje so zahraničnými partnermi o otázkach, ktoré sú spojené s jeho územím,“ vyhlásil Peskov podľa agentúry TASS.

Spresnil, že téma štatútu Krymského polostrova nebola témou telefonátu, ktorý prezidenti Ruska a Spojených štátov Vladimir Putin a Donald Trump absolvovali koncom januára. Ku kauze sa vyjadrila aj hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová, podľa ktorej „Krym je územím Ruskej federácia a Rusko svoje územia nevracia“.Peskov na svojom brífingu v Kremli neuviedol, či Putin Trumpovi poskytol nejaké vysvetlenie ohľadom situácie na Ukrajine. Hovorca pripomenul, že bezprostredne po telefonáte „sme (v oficiálnom komuniké) povedali všetko, čo sme chceli o výsledkoch telefonátu“ Trumpa s Putinom.

Dodal, že Moskva bude naďalej dôsledne komunikovať so svojimi partnermi a vysvetľovať svoj postoj ohľadom Krymu. Podľa Peskova Putin vysvetľuje aj genézu „prevratu na Ukrajine, ktorý bol vo veľkej miere sponzorovaný zo zahraničia“. Peskov spresnil, že kontakty Ruska a USA sa zatiaľ nezačali formovať, „treba vyčkať do definitívneho vytvorenia administratívy“ prezidenta Trumpa a do prvých oficiálnych kontaktov. „Zatiaľ si strany len vymenili vyhlásenia o zámere budovať vzájomné vzťahy, ktoré sú stále v zlom stave. V tomto prípade netreba nič uponáhľať,“ vysvetlil Peskov.

Anexiu neuznala Ukrajina ani Západ

Krymský polostrov je subjektom Ruskej federácie na základe referenda, ktoré Ukrajina ani Západ neuznali. Za odtrhnutie autonómnej republiky od Ukrajiny v referende hlasovalo vyše 95 percent voličov. Tento vývoj viedol proruské sily v Donbase k posilneniu snáh o odtrhnutie sa od Kyjeva. Na základe referend tam vyhlásili nezávislé ľudové republiky, ktoré Ukrajina a Západ tiež neuznávajú.

Tieto separatistické tendencie v Donbase sa Kyjev snažil zastaviť spustením protiteroristickej operácie (ATO) vládnych síl. Následné boje na východe Ukrajiny si vyžiadali vyše 9000 obetí na životoch. Znepriatelené strany sa dohodli na viacerých prímeriach, žiadne z nich však dlho nevydržalo. Zo zodpovednosti za obnovenie bojov sa zakaždým znepriatelené strany obviňovali navzájom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dmitrij PeskovDonald TrumpVladimir Putin