Zatkli aj druhú podozrivú v prípade smrti Kima Čong-nama

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Severokórejský vodca Kim Čong un
Severokórejský vodca Kim Čong-un a jeho brat Kim Čong-nam. Foto: SITA/AP

KUALA LUMPUR 16. februára (WebNoviny.sk) – Malajzijská polícia zatkla dve ženy v súvislosti so smrťou Kim Čong-nama, nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una. Muža údajne v pondelok 13. februára otrávili dve vrahyne, keď čakal na let v malajzijskej metropole Kuala Lumpur. Informovala o tom polícia.

Ženy zadržali každú zvlášť, jednu v stredu a druhú vo štvrtok skoro ráno. Polícia ich identifikovala za pomoci záznamov z bezpečnostných kamier na medzinárodnom letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpur, kde Kim Čong-namovi v pondelok dopoludnia náhle prišlo nevoľno. Personál mu privolal sanitku, ale pri prevoze do nemocnice zomrel.

Malajzijská polícia v rámci vyšetrovania zadržala aj tretiu podozrivú osobu. Ako s odvolaním sa na policajného veliteľa malajzijského štátu Selangor informovala čínska tlačová agentúra Sinchua, zadržaným je 26-ročný Malajzijčan. Zadržali ho v meste Ampang v štáte Selangor. Muž je údajne priateľom druhej podozrivej, ktorá bola zadržaná vo štvrtok ráno.

Žena mala indonézsky pas

Žena mala indonézsky pas, podľa ktorého sa volá Siti Aishahová a má 25 rokov. Uviedla to vo vyhlásení malajzijská polícia. Druhá podozrivá mala pri sebe vietnamské cestovné doklady na meno 28-ročnej Doan Thi Huong. Fotografie vyhotovené z videa z bezpečnostnej kamery ju zachytávajú v sukni a bielom tričku s dlhými rukávmi, vpredu s nápisom „LOL“.

Indonézske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že sa pokúša overiť štátnu príslušnosť ženy s indonézskym pasom. Riaditeľ indonézskej civilnej ochrany na ministerstve zahraničných vecí povedal, že v susednej Malajzii pracujú milióny Indonézanov – a pas, ktorý zhabala malajzijská polícia, mohol niekto stratiť alebo mohol byť odcudzený.„Nie je to prvý raz, čo Indonézan údajne spáchal zločin iba na základe toho, že zadržaná osoba mala pri sebe indonézsky pas,“ vysvetlil sekčný riaditeľ Lalu Muhammad Iqbal.

Zatiaľ nie je jasné, či sú pasy pravé a či sú ženy vrahyňami. Vyšetrovatelia sa snažia osvetliť smrť, ktorá vyvolala vlnu špekulácií, či Severná Kórea vyslala vražedné komando, aby zabilo muža známeho pitím alkoholu, hraním hazardu a zložitým rodinným životom. Lekári dokončili v stredu večer pitvu, ale nie je jasné, či alebo kedy Malajzia zverejní závery, napísala tlačová agentúra AP.

Kim Čong-nam zdravotníkom pred smrťou povedal, že naňho na letisku zaútočili sprejom s chemickou látkou. Početné juhokórejské médiá s odvolaním sa na neidentifikované zdroje uviedli, že Kim Čong-nama údajne zavraždili nejakým druhom jedu severokórejské agentky, ktoré po čine ušli taxíkom. Polícia oznámila, že pátra po viacerých podozrivých. Od nástupu k moci koncom roka 2011 dal Kim Čong-un popraviť viacero vysokopostavených vládnych predstaviteľov vrátane strýka a urobil rozsiahle politické čistky. Juhokórejský kabinet to označuje za „vládu teroru“.

Kim Čong nam
Foto: SITA/AP

Malajzia vydá telo KĽDR

Malajzijské úrady potvrdili, že mužom, ktorý bol v pondelok zavraždený na medzinárodnom letisku v Kuala Lumpure, je skutočne Kim Čong-nam. Ako informovala agentúra DPA, podpredseda malajzijskej vlády Ahmad Zahid Hamidi vo štvrtok pred novinármi spresnil, že veľvyslanectvo KĽDR prvýkrát overilo, že Kim Čong-nam, ktorý cestoval s pasom na meno Kim Čchol, je osobou zavraždenou v pondelok na letisku.

Ahmad Zahid Hamidi súčasne oznámil, že Malajzia čoskoro telo zavraždeného nevlastného brata vodcu KĽDR vydá Severnej Kórei. Hamidi spresnil, že po skončení všetkých policajných a lekárskych úkonov bude telo vydané KĽDR prostredníctvom jej veľvyslanectva v Kuala Lumpure. Vysvetlil tiež, že malajzijská vláda súhlasila s vydaním tela, lebo „si ctí dvojstranné vzťahy s akoukoľvek krajinou,“ vysvetlil vicepremiér.

Britská spravodajská stanica BBC pripomenula, že severokórejské úrady sa snažili zabrániť pitve tela, malajzijské úrady však trvali na zistení presnej príčiny smrti. Kým malajzijská vláda je v kauze vraždy Kim Čong-nama skôr neutrálna, juhokórejské vedenie z nej obviňuje severokórejský režim a jeho vodcu Kim Čong-una.

Špionážna služba Južnej Kórey v stredu oznámila, že Severná Kórea sa päť rokov snažila zabiť Kim Čong-nama. Prvýkrát to bolo v roku 2012. Starší brat následne poslal list mladšiemu Kim Čong-unovi, v ktorom ho prosil o svoj život aj o život svojej rodiny. V liste napísal: „Dúfam, že zrušíš príkaz na potrestanie mojej osoby a mojej rodiny. Nemáme kam ísť, kam sa ukryť a vieme, že jediným únikom je spáchanie samovraždy.“

Nikdy dlho nezostával na jednom mieste

Zdroj blízky vládam v Pchjongjangu a Pekingu uviedol, že Severná Kórea nie je za smrťou brata Kim Čong-una. Zavraždený „Kim Čong-nam nemal nič spoločné s (Severnou) Kóreou. (Severná) Kórea nemala dôvod zabiť ho,“ uviedol zdroj podľa dnešnej správy agentúry Reuters.

Niektorí analytici sa však vyjadrili, že Kim Čong-un mohol veriť, že jeho nevlastný brat Kim Čong-nam by mohol byť využitý na jeho zosadenie. Zrejme preto sa aj v roku 2012 odohral neúspešný pokus o jeho likvidáciu. Ten následne nikdy dlho nezostával na jednom mieste a presúval sa medzi rôznymi mestami v juhovýchodnej Ázii a Číne.

Kim Čong-namovi priatelia pre Reuters povedali, že v Macau, osobitnej administratívnej oblasti Čínskej ľudovej republiky, žil pokojným životom a pôsobil dojmom, že sa o svoju bezpečnosť neobáva, keďže často chodil sám a vždy bez ochranky. Spolu s ním tam žila jedna z jeho manželiek a dve z jeho detí.

Vražda môže vyvolať napätie s Pekingom

Kim Čong-nam, ktorý mal 45 alebo 46 rokov, žil dlhé roky v zahraničí, najmä v špeciálnej čínskej administratívnej oblasti Macau. Údajne bol pod ochranou Číny a jeho smrť môže vyvolať napätie medzi Pekingom a Pchjongjangom. Údajne stratil otcovu priazeň, keď ho v roku 2001 chytili pri vstupe do Japonska s falošným pasom. Tvrdil, že chcel navštívil zábavný park Disneyland v Tokiu.

Kim Čong-nam bol najstarším synom bývalého severokórejského diktátora Kim Čong-ila. Narodil sa z jeho vzťahu s herečkou Song Hje-rim. Kim Čong-nam bol v rokoch 1998-2001 považovaný za nástupcu svojho otca. Podľa niektorých znalcov pomerov v KĽDR to však bolo málo pravdepodobné, keďže väčšinou žil v zahraničí. Označujú ho ako muža, ktorý nemal politické ambície a verejne kritizoval severokórejský režim. Staval sa proti dynastickému odovzdávaniu moci.

Reuters predpokladá, že mal vlastnú stránku na sociálnej sieti Facebook, aj keď tam používal meno Kim Čchol. Na Facebooku má Kim Čchol mnoho priateľov z rôznych krajín, vrátane Francúzska, Singapuru a Švajčiarska. Je tam aj viacero Kimovým fotografií, nasnímaných na rôznych miestach v Macau či Šanghaji, ale aj snímky psov. V kolónke „Páči sa mi“ na stránke figurujú francúzsky spevák Serge Gainsbourg, dva bary v Singapure, ale aj ruský prezident Vladimir Putin či imitátor Kim Čong-una, ktorý pôsobí pod menom Kim Čong-um.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Kim Čong-namKim Čong-unVladimir Putin