Islamský štát útočil v pakistanskej svätyni, zabil 75 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pakistan
Ľudia sa v čase útoku modlili v mešite. Foto: SITA/AP

ISLAMABAD 16. februára (WebNoviny.sk) – Na najmenej 75 mŕtvych a 250 zranených stúpla bilancia štvrtkového útoku samovražedného atentátnika v súfijskej svätyni v provincii Sindh ležiacej na juhu Pakistanu.

Útočník opásaný výbušninami sa podľa informácií polície priamo uprostred davu veriacich, ktorí sa venovali mystickému tancu a hudbe, vyhodil do vzduchu. K zodpovednosti za útok sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). „My sme to urobili,“ uviedol hovorca odnože IS operujúcej v Afganistane a Pakistane.

Pakistanské bezpečnostné zložky podnikli v noci nad piatok sériu razií zameraných proti miestnym povstalcom a zadržali 47 podozrivých v rámci rozsiahleho celoštátneho pátrania po osobách, ktoré spolupracovali na útoku. Štvrtkový teroristický útok bol jedným z najkrvavejších v Pakistane v uplynulých rokoch.

Prípad vyvolal medzi verejnosťou pochybnosti, či je vláda schopná udržať na uzde miestne militantné skupiny, aktívne aj napriek viacerým vojenským ťaženiam voči nim.

Cieľom bombového útoku bola starobylá svätyňa v meste Sehván Šaríf, kde sa každý štvrtok večer zhromažďujú tisíce stúpencov súfizmu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát