Alexandrovci koncertovali po prvý raz od vlaňajšej tragédie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alexandrovci koncertovali po prvýkrát od vlaňajšej tragédie
Koncert sa konal v Ústrednom akademickom divadle Ruskej armády v Moskve. Foto: SITA/AP

MOSKVA 17. februára (WebNoviny.sk) – Ruský armádny spevácky súbor Alexandrovci vystúpil vo štvrtok po prvý raz od decembrovej leteckej tragédie, pri ktorej zahynula väčšina jeho osadenstva. Koncert tohto legendárneho zboru sa konal v Ústrednom akademickom divadle Ruskej armády v Moskve.

Členovia súboru, ktorí sa na pódiu objavili tradične vo vojenských uniformách, ako aj ľudových krojoch, sa predstavili publiku pozostávajúcemu väčšinou z armádnych činiteľov.„Alexandrovovci podporujú a inšpirujú ľudí v ťažkých, krízových časoch, a dnes sami potrebujú našu pomoc. Tí, ktorí zomreli pri leteckom nešťastí, sú s nami,“ vyhlásil pred štvrtkovým vystúpením námestník ruského ministra obrany Nikolaj Pankov, ktorého cituje rozhlasová stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

Zbor prišiel vlani 25. decembra o 64 členov, keď sa rezortné lietadlo typu Tu-154 smerujúce zo Soči do sýrskej Lázikíje krátko po štarte zrútilo do Čierneho mora. Z 92 osôb na palube vrátane posádky neprežil nikto. Súbor mal predviesť kultúrny program pre ruských vojakov na leteckej základni Humajmím.

Zoskupenie Alexandrovci vzniklo ako oficiálny spevácky zbor Červenej armády v roku 1928 a je pomenované po svojom zakladateľovi Alexandrovi Alexandrovovi (1883-1946). Formálny názov tohto telesa je od roku 1998 Akademický súbor piesne a tanca ruskej armády nesúci meno A. V. Alexandrova.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia