V kabelke podozrivej z vraždy Kima Čong-nama sa našiel jed

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kim Čong nam
Kim Čong-nam Foto: SITA/AP

JAKARTA 17. februára (WebNoviny.sk) – V kabelke ženy s vietnamským pasom, zadržanej pre podozrenie z účasti na vražde nevlastného brata vodcu KĽDR, sa našla fľaštička s vysokotoxickou látkou, informoval v piatok s odvolaním sa na nemenované zdroje malajzijský denník Sing-čou Ž‘-pao, vychádzajúci v čínštine. Bližšie podrobnosti nie sú zatiaľ známe.

Výsledky pitvy tela zavraždeného Kim Čong-nama nie sú známe, ale podľa hypotéz mohol byť otrávený buď ricínom alebo tetrodotoxínom. Podľa malajzijskej tlače páchatelia útoku Kimovi toxickú látku podľa všetkého nasprejovali priamo do tváre alebo mu na tvár priložili vreckovku s neznámou látkou. Predtým médiá uviedli, že jed, ktorým bol Kim Čong-nam otrávený, bol oveľa silnejší ako kyanid. Tento parameter spĺňajú práve ricín a tetrodotoxín.

Malajzijský denník Star vo štvrtok s odvolaním sa na policajné zdroje napísal, že zadržaná Vietnamka počas výsluchu tvrdila, že sa stala obeťou podvodu, pretože útok na Kima považovala za „žart“. Uviedla, že spolu s druhou zadržanou – občiankou Indonézie – ich nemenovaní ľudia nahovorili, aby sa zapojili do žartu nahrávaného na videozáznam. Okrem spomínaných dvoch žien malajzijská polícia zadržala aj priateľa ženy s vietnamským pasom – 26-ročného Malajzijčana.

Malajzijské úrady v piatok oznámili, že telo neopustí územie krajiny, kým jeho príbuzní vyšetrovateľom neposkytnú vzorky DNA. Abdul Samah Mat, veliteľ polície v malajzijskom štáte Selangor, na ktorého území sa nachádza miesto činu, sa podľa CNN vyjadril, že „doteraz žiaden z členov rodiny alebo blízkych neprišiel identifikovať telo či žiadať jeho vydanie. Potrebujeme vzorky DNA jedného z členov rodiny, aby sme telo identifikovali“.

Rodina Indonézanky bola ohromená

Rodina a bývalí susedia Indonézanky podozrivej z účasti na vraždesú ohromení zatknutím tejto mladej matky. Podľa nich je to slušné, tiché „dobré dievča“. Sisi Aisyahová (25) v rokoch 2008-2011 žila s manželom v skromnom byte s odlupujúcou sa červenou farbou na stenách v husto zaľudnenej štvrti Tambora v západnej časti indonézskeho hlavného mesta Jakarta.

Jej svokor Tjia Liong Kiong, ktorý žije v neďalekej štvrti pre strednú vrstvu, scharakterizoval Aisyahovú ako „veľmi milú, slušnú a úctivú osobu“. „Neverím, že by spáchala takýto zločin,“ povedal svokor. Aminah, žena v domácnosti, ktorá bola kedysi Aisyahovej susedkou v Tambore, neverí správam v niektorých médiách, že jej kamarátka je špiónka. „Ako by som mohla niečomu takému veriť?! Je veľmi slušná ku všetkým ľuďom, je taká prostá. Ako by mohla zabiť dôležitého muža? V žiadnom prípade, to nie je možné,“ dodala Aminah.

Kim Čong-nam bol malou šancu na zmenu

Japonský autor knihy o Severnej Kórei Jodži Gomi tvrdí, že Kim Čong-nam bol proti dedičnému vládnutiu svojej rodiny a želal si ekonomickú reformu vo vlasti. V Tokiu žijúci novinár Gomi napísal knihu „Môj otec Čong-il a ja“ po viacerých interview s Kim Čong-namom. Kniha poskytuje zriedkavý pohľad na rodinu, teda aj na súčasného vodcu Kim Čong-una. Gomi uviedol, že Kim Čong-nam predstavoval iba veľmi malú nádej na zmenu v izolovanom komunistickom režime.

Atentát na Kim Čong-nama bol spáchaný v pondelok, keď v termináli medzinárodného letiska v Kuala Lumpure čakal na let do Macaa. Kim sa po čine začal sťažovať na prudké bolesti hlavy. Zomrel počas prevozu do nemocnice. Kim Čong-nam je najstarším synom bývalého severokórejského diktátora Kim Čong-ila. Narodil sa v roku 1970 z jeho vzťahu s herečkou Song Hje-rim.

Kim Čong-nam bol v rokoch 1998-2001 považovaný za nástupcu svojho otca. Ten možné nástupníctvo prehodnotil po tom, ako Kim Čong-nama v roku 2001 zadržali na letisku v Japonsku, keď cestoval s falošným pasom. Tvrdil vtedy, že chcel navštíviť tokijský Disneyland. Otcovým favoritom sa po tomto incidente stal Kim Čong-namov nevlastný brat Kim Čong-un.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Kim Čong-namKim Čong-un