Trump hovoril o útoku vo Švédsku. Čo fajčil, pýta sa Bildt

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donald Trump
Americký prezident Donald Trump. Foto: SITA/AP

WASHINGTON/ŠTOKHOLM 20. februára (WebNoviny.sk) – Švédi cez víkend krútili hlavami nad vyjadreniami prezidenta USA Donalda Trumpa naznačujúcimi, že v ich krajine došlo k závažnému incidentu. Šéf Bieleho domu v nedeľu vysvetľoval, že sa zmieňoval o niečom, čo videl v televízii.

Trump počas mítingu na Floride v sobotu vyhlásil: „Pozrite sa, čo sa stalo včera večer vo Švédsku.“ Urobil tak po tom, ako vo vystúpení narážal na teroristické útoky, ku ktorým došlo v Európe. Nebolo jasné, o čom presne hovorí, a zo škandinávskej krajiny v piatok večer nehlásili nijaké vážne bezpečnostné incidenty.

Záplava komentárov na sociálnych sieťach

Jeho slová vyvolali v nedeľu záplavu komentárov na sociálnych sieťach a miestne noviny zverejnili zoznam rôznych udalostí, ktoré sa stali vo Švédsku v piatok a zjavne nesúviseli s teroristickými aktivitami.

„Moje vyhlásenie o tom, čo sa deje vo Švédsku, bolo narážkou na správu, ktorá bola odvysielaná v (televízii) Fox News o imigrantoch a Švédsku,“ reagoval Trump v nedeľu na Twitteri. Hovorkyňa Bieleho domu uviedla, že Trump hovoril o rastúcej kriminalite vo všeobecnosti, nie o konkrétnej záležitosti.

Agentúra AP píše, že americký prezident mal možno na mysli správu z relácie Fox News z piatkového večera, v ktorej sa uvádzalo, že Švédsko vlani prijalo vyše 160 000 azylantov, avšak len 500 z migrantov si v tejto krajine našlo prácu.

V správe sprevádzanej zábermi na rozbité okná a požiare sa tiež tvrdilo, že po príleve imigrantov nastal vo Švédsku nárast násilia páchaného strelnými zbraňami a znásilňovania. Viacerí švédski predstavitelia takúto správu odmietli. Podľa oficiálnych štatistík miera kriminality v krajine od roku 2005 klesá, uviedla agentúra Reuters.

Carl Bildt bol menej taktný

Hovorkyňa švédskeho ministerstva zahraničných vecí v reakcii na pôvodné Trumpove vyjadrenia povedala, že vláda v Štokholme nevie o nijakých „závažných incidentoch spojených s terorizmom“. Švédska spravodajská služba uviedla, že nemá dôvod meniť stupeň pohotovosti pred teroristickými útokmi.

Švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová na Twitteri zverejnila úryvok zo svojho prejavu o tom, že demokracia a diplomacia „si od nás vyžadujú, aby sme rešpektovali vedu, fakty a médiá“.

Bývalý šéf švédskej diplomacie Carl Bildt bol menej taktný. „Švédsko? Teroristický útok? Čo fajčil? Množstvo otázok,“ napísal tiež na Twitteri.

Neskôr pre Švédsky rozhlas povedal, že vidí nebezpečenstvo v tom, ako Trump zaobchádza z faktami. „Ak sme v situácii, v ktorej je vo svete napätie, nachádzame sa medzi vojnou a mierom. Ak potom máme prezidenta, ktorý šíri veľa falošných fám, môže to byť skutočne nebezpečné,“ zdôraznil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Carl BildtDonald Trump