Irán skúšobne odpálil rakety s pokročilou technológiou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Iránska raketa dlhého doletu
Foto: SITA/AP

TEHERÁN 20. februára (WebNoviny.sk) – Iránske elitné Revolučné gardy v pondelok skúšobne odpálili niekoľko rakiet s pokročilou technológiou. Informovala o tom iránska tlačová agentúra Tasním, blízka Revolučným gardám.

Test rakiet bližšie nešpecifikovaného typu a doletu sa uskutočnil na úvod trojdňových výročných manévrov pozemných síl Revolučných gárd s kódovým označením Veľký prorok 11, ktoré sa začali v púšti Dašte Kavír v strednom Iráne.

Agentúra Tasním uviedla len to, že strely „s absolútnou presnosťou“ zasiahli stanovené ciele, ktorými boli simulované pozície nepriateľa. Na cvičení sa zúčastňujú aj jednotky delostrelectva a protilietadlovej obrany, lietadlá a drony.

Irán koncom januára vykonal skúšku balistickej rakety stredného doletu, na ktorú Spojené štáty reagovali uvalením nových sankcií islamskú republiku.

Teherán však trvá na tom, že dnešným testom neporušil jadrovú dohodu uzavretú so svetovými veľmocami v roku 2015 ani rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá túto prelomovú dohodu schvaľuje. Väčšina medzinárodných sankcií voči Iránu bola zrušená vlani.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia