Žiadateľov o azyl pribúda, Kanada poslala na hranice posily

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kanada poslala na hranice s USA policajné posily
Prechod žiadateľov o azyl z USA do Kanady je v skutočnosti nelegálny, pretože vláda v Ottawe považuje susednú krajinu za bezpečnú. Foto: SITA/AP

OTTAWA/WASHINGTON 21. februára (WebNoviny.sk) – Kanadská polícia posilňuje vzhľadom na rastúci počet žiadateľov o azyl svoje početné stavy na hraniciach s USA. Pohraničná agentúra CBSA i Kráľovská kanadská jazdná polícia (RCMP) zvýšili počet príslušníkov v provincii Québec, informovali v pondelok obe inštitúcie na tlačovej konferencii.

S cieľom vyrovnať sa s rastúcim počtom žiadateľov o azyl prichádzajúcich zo Spojených štátov bolo zriadené aj dočasné prijímacie stredisko, informovala agentúra Reuters.

Centrum je zriadené v mestečku Lacolle, kde sa nachádza najväčší a najrušnejší hraničný prechod v provincii Québec. Polícia tam žiadateľov predbežne identifikuje a zistí, či nie sú hrozbou alebo niečo nepašujú. Pracovníci CBSA im následne odoberú odtlačkov prstov a tiež ich vypočujú. Ak predstavujú hrozbu, sú zadržaní, ak nie, môžu podať žiadosť o azyl, zatiaľ čo čakajú na rozhodnutie úradov.

Podľa CBSA prišlo v januári do provincie Québec až 452 žiadateľov o azyl, pričom v rovnakom období pred rokom ich bolo len 137. Prechod žiadateľov o azyl z USA do Kanady je v skutočnosti nelegálny, pretože vláda v Ottawe považuje susednú krajinu za bezpečnú. Vzhľadom na prísny kurz nového amerického prezidenta Donalda Trumpa proti prisťahovalcom organizácie ako Amnesty International požadujú od Ottawy zrušenie dohody o vracaní utečencov.

Kanadský premiér Justin Trudeau na rozdiel od Trumpa vyhlásil, že utečenci sú v jeho krajine vítaní bez ohľadu na náboženské vyznanie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TrumpJustin Trudeau