Rumunský parlament schválil zrušenie dekrétu o korupcii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Proti vláde protestovali v Bukurešti tisíce ľudí
Foto: SITA/AP

BUKUREŠŤ 21. februára (WebNoviny.sk) – Dolná komora rumunského parlamentu v utorok drvivou väčšinou hlasov schválila rozhodnutie vlády o zrušení dekrétu týkajúceho sa korupcie, ktorý vyvolal masové pouličné protesty v krajine, medzinárodné odsúdenie a následne aj názorový obrat len mesiac vládnuceho kabinetu o 180 stupňov.

Kabinet schválil dekrét v tichosti 31. januára

Kabinet premiéra Sorina Grindeana rozhneval ľudí, keď 31. januára v tichosti schválil dekrét, ktorý dekriminalizoval niektoré korupčné trestné činy.c

Poslanecká snemovňa podľa očakávania podporila nariadenie vlády o zrušení dekrétu – schválila ho 291 hlasmi, žiaden poslanec nebol proti a traja sa zdržali hlasovania. Horná komora parlamentu, Senát, schválil odvolanie výnosu minulý utorok 14. februára, keď všetci lídri vládnych strán súhlasili s jeho čo najskorším zrušením. Vládna koalícia pod vedením sociálnych demokratov má pohodlnú väčšinu v oboch komorách parlamentu, a to od víťazstva vo voľbách z vlaňajšieho 11. decembra.

Dekrét by kryl desiatky verejných predstaviteľov

Dekrét by kryl desiatky verejných predstaviteľov pred trestným stíhaním a podkopal by snahu Rumunska o vykorenenie korupcie na najvyšších miestach. Po masových protestoch Rumunov platnosť dekrétu zastavili a jeho hlavný architekt, minister spravodlivosti Florin Iordache, odstúpil z funkcie.

Parlament minulý týždeň jednomyseľne schválil plán prezidenta Klausa Iohannisa uskutočniť referendum o protikorupčných reformách. Iohannis, bývalý líder stredopravej opozície, ostro kritizoval vládu za dekrét, ale termín referenda ešte nestanovil. Znenie otázky na reverendovom hlasovacom lístku je na prezidentovi. Ten minulý mesiac vyhlásil, že referendum chce usporiadať preto, aby zistil „nezávislé želanie Rumunov“ v záležitosti protikorupčného boja.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia