Austrálsky biskup priznal, že bol zneužitý iným duchovným

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Knaz kostol
Foto: ilustračné, Shutterstock

SYDNEY/LONDÝN 21. februára (WebNoviny.sk) – Austrálsky katolícky biskup z Parramatty Vincent Long Van Nguyen sa pred tamojšou vyšetrovacou komisiou pre objasnenie podozrení zo zneužívania v Sydney vyznal, že sa osobne stal tiež obeťou zneužitia iným duchovným.

Informovali o tom internetové vydanie britského denníka The Guardian a rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF, podľa ktorých biskup s týmto priznaním predstúpil pred verejnosť vôbec po prvý raz a priznal, že spolucíti s inými obeťami zneužitia, pretože ho na vlastnej koži zažil v dospelosti.

Doterajšie poznatky komisie, ktorá vznikla v roku 2013, naznačujú, že v období rokov 1950-2015 došlo v krajine k sexuálnemu zneužívaniu vo vyše 1000 katolíckych zariadeniach vrátane kostolov, domovov alebo internátov.

Biskup Long vyzval cirkev, aby zvážila zmenšenie moci kňazov a naopak zvýšenie vplyvu členov náboženských komunít.

Prvý austrálsky biskup vietnamského pôvodu, ktorý bol v krajine najskôr utečencom, vo svojom vystúpení poukázal aj na to, že tituly a privilégiá, ako aj inštitucionálna dynamika v rámci katolíckej cirkvi prispievajú k premnoženiu klerikálnej nadradenosti a elitárskemu zmýšľaniu. Po zverejnení svojich názorov si vyslúžil aplauz prítomných.

Biskup vyjadril nádej, že obete z jeho diecézy sú spokojné s jeho prístupom, ktorý sa opiera nielen o vlastnú tristnú skúsenosť, ale aj o snahu urobiť maximum pre ich spravodlivosť, dôstojnosť a uzdravenie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať