Ochrankár populistu Wildersa mal vyniesť tajné informácie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Geert Wilders
Holandský populista Geert Wilders. Foto: SITA/AP

HAAG 22. februára (WebNoviny.sk) – Holandská polícia zadržala príslušníka bezpečnostného tímu zodpovedného za ochranu protiislamsky orientovaného zákonodarcu Geerta Wildersa pre podozrenie z vyzradenia tajných informácií. Oznámil to v stredu policajný hovorca.

Miera porušenia zákona a to, či mal únik informácií nejaký vplyv na výkon tesného policajného kordónu, ktorý neustále obklopuje krajne pravicového politika, nie sú zatiaľ známe, ale líder populistickej Strany slobody (PVV) reagoval na Twitteri nahnevane.

„Ak nemôžem slepo dôverovať službe (DBB), ktorá ma chráni, nemôžem ďalej pracovať. Toto je neprijateľné,“ napísal Wilders v tvíte namierenom proti holandskému premiérovi Markovi Ruttemu. Wilders žije po vyhrážkach smrťou vyše desať rokov pod 24-hodinovou ochranou a v neoznačených bezpečných úkrytoch.

Holandské médiá s odvolaním sa na nemenované zdroje uviedli, že podozrivý je policajný príslušník s marockým zázemím, ktorý odovzdal informácie holandsko-marockej zločineckej organizácii. Prípad sa najprv objavil na webovej stránke www.NRC.nl.

Wildersa vlani odsúdili za protimarocké vyjadrenia a počas víkendovej predvolebnej kampane spomenul „marockú spodinu“, ktorá pácha v Holandsku trestné činy. V Holandsku sa budú 15. marca konať parlamentné voľby a Wildersova PVV momentálne vedie v prieskumoch verejnej mienky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Geert Wilders