Iracká vojenská polícia dobyla dve štvrte v západnom Mósule

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Iracká vojenská polícia dobyla štvrť v západnom Mósule
V západnom Mósule je stále uviaznutých asi 750-tisíc civilistov. Foto: SITA/AP

BAGDAD 26. februára (WebNoviny.sk) – Iracká vojenská polícia v nedeľu dobyla dve štvrte na západnej strane Mósulu, Tajaran a Mamún, ale musela zvádzať prudké boje s militantmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Tisíce ľudí pritom utekali do štvrtí pod kontrolou vlády.

Iracké sily, podporované zo vzduchu medzinárodnou koalíciou vedenou Spojenými štátmi, začali operáciu s cieľom oslobodiť západný Mósul od IS minulý týždeň a najprv dobyli medzinárodné letisko a priľahlú vojenskú základňu. Iracké sily už ovládajú východný Mósul a za „úplne oslobodený“ od sunnitských bojovníkov IS ho vyhlásili v januári – teda po troch mesiacoch bojov zameraných na dobytie druhého najväčšieho irackého mesta.

Islamisti vyslali autá so samovražednými útočníkmi a bombami

V nedeľu na svitaní vstúpila Federálna divízia policajných kománd do štvrte Tajaran, pritom viedla tvrdé boje s militantmi IS. Tlačovej agentúre AP to z Bagdadu oznámil generálmajor Hajdar Matúrí. Dodal, že štvrť už „majú teraz pod úplnou kontrolou“.

Matúrí uviedol, že militanti z IS vyslali najmenej desať áut so samovražednými útočníkmi a bombami, ale deväť z nich vybuchlo skôr, ako sa dostali k terčom. Desiate auto zabilo dvoch policajtov a zranilo ďalších piatich. Matúrí dodal, že jeho sily zatkli dvoch militantov – Iračana a cudzinca, ktorý rozpráva po rusky.

V nedeľu skoro popoludní dobyli iracké špeciálne sily o čosi západnejšie sa nachádzajúcu štvrť Mósulu nazývanú Mamún.

Podľa brigádneho generála Hajdara Fadhíla militanti IS zaútočili na postupujúcich vojakov viac ako 15 autami so samovražednými atentátnikmi a bombami, ale vojaci ich včas zlikvidovali. „Štvrť (Mamún) je úplne oslobodená,“ povedal Fadhíl. „Čistíme ju a posilňujeme opevnenia,“ dodal.

Z Mamúnu ušli tisícky civilistov

Z Mamúnu ušlo v nedeľu ráno pred bojmi 3000 civilistov. V predchádzajúci deň ich odtiaľ uniklo vyše 2500, informoval brigádny generál irackých špeciálnych síl Salám Hášid.

Podľa údajov OSN je v západnom Mósule stále uviaznutých približne 750.000 civilistov, čo bude zrejme jeden z faktorov, ktoré spomalia postup irackých vojakov. Ďalšou komplikáciou sú staré a úzke uličky, ktoré si vynútia, aby irackí vojaci opustili pomerne spoľahlivé bezpečie svojich obrnených vozidiel.

Druhé najväčšie iracké mesto Mósul je riekou Tigris rozdelené zhruba na polovice. Západný Mósul je poslednou významnou mestskou oblasťou, ktorú má IS ešte v rukách.

Islamský štát obsadil Mósul po bleskovom útoku v polovici roku 2014. Ak sa podarí džihádistov z Mósulu vytlačiť, môže to znamenať definitívny koniec existencie irackej časti ich samozvaného kalifátu, ktorý sa rozprestiera aj na územiach susednej Sýrie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Islamský štát