Sudán prepustí Petra Jaška odsúdeného na 24 rokov za špionáž

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Väznica, väzenie
Foto: ilustračné, Thinkstock

PRAHA/CHARTÚM 26. februára (WebNoviny.sk) – Sudánsky prezident Umar Bašír nariadil prepustenie 53-ročného českého občana Petra Jaška, ktorého v africkej krajine odsúdili na 24 rokov väzenia za špionáž a podnecovanie nenávisti.

Zaorálek vyjadril radosť nad uzavretím prípadu

V nedeľu to oznámil sudánsky minister zahraničných vecí Ibráhím Ghandúr na spoločnej tlačovej konferencii s českým kolegom Lubomírom Zaorálkom, ktorý je na návšteve Sudánu. Informácie priniesol spravodajský portál Novinky.cz.

Prezident Bašír odpustil trest českému občanovi Jaškovi v záujme dobrých vzťahov medzi Sudánom a Českou republikou, zdôvodnil vývoj udalostí Ghandúr. Podľa jeho ďalších slov Jaška ešte v nedeľu odovzdajú do rúk ministra Zaorálka a spoločne odídu do ČR.

Zaorálek priletel do sudánskeho hlavného mesta Chartúm v nedeľu práve preto, aby presadil prepustenie kresťanského humanitárneho pracovníka Jaška. Zaorálek vyjadril na tlačovej konferencii radosť nad uzavretím prípadu.

Čecha zadržali spolu s troma Afričanmi

Jaška zadržali v decembri 2015 spolu s troma Afričanmi. Charitatívna organizácia Release International, ktorá pomáha tamojším kresťanom, uviedla, že mužov stíhali za údajné financovanie protivládneho hnutia v oblasti Darfúr a v sudánskom štáte Južný Kordofán.

Podľa organizácie však chcel Jašek iba pomôcť študentovi z Darfúru, ktorý utrpel popáleniny pri demonštrácii.

V januári sudánsky súd poslal Čecha do väzenia za vstup do krajiny bez víz, za špionáž, za zhotovovanie fotografií vo vojenských zónach a za vyvolávanie nenávisti medzi skupinami obyvateľstva. Jaškovi hrozil trest smrti, dodal portál Novinky.cz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lubomír Zaorálek