Snem ANO posilnil moc Babiša, jeho dvojkou 'anjel smrti'

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Andrej Babiš
Andrej Babiš Foto: SITA/AP

PRAHA 27. februára (WebNoviny.sk) – Víkendový celoštátny snem hnutia ANO zvolil v sobotu podľa očakávaní za predsedu opäť Andreja Babiša a v nedeľu schválil zmenu stanov hnutia, čím posilnil jeho právomoci. Zmena Babišovi okrem iného umožní zasahovať do volebných kandidátok ANO na všetkých úrovniach samosprávy, informoval Český rozhlas.

Snem ANO v nedeľu zvolil aj zvyšných členov vedenia. Babišovou „dvojkou“ a prvým podpredsedom zostáva šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, ktorý porazil stredočeskú hajtmanku Jaroslavu Pokornú Jermanovú. Na sneme sa vyjadril k prezývke „anjel smrti“, ktorá mu prischla. „Viete, ako to v politike a živote chodí, niekto to jednoducho robiť musí,“ vyhlásil.

Novými podpredsedami sa stali minister životného prostredia Richard Brabec a minister obrany Martin Stropnický. Funkcie podpredsedov obhájili Jaroslava Pokorná Jermanová a primátor Brna Petr Vokřál.

Stropnický, ktorý dostal z podpredsedov najviac (174) hlasov, môže podľa servera iDNES.cz začať myslieť na svoju kandidatúru v januárových voľbách prezidenta ČR. Dal sa totiž počuť, že by kandidoval iba ak bude mať podporu hnutia.

Babiš na sneme povedal, že hnutie usporiada referendum o tom, kto by mal byť jeho kandidátom pre prezidentské voľby. Podľa prvého podpredsedu Faltýnka by však referendá mohli byť dve – prvé o tom, či má ANO vôbec postaviť svojho kandidáta a to druhé o tom, kto to má byť.

„Prezident Zeman má veľkú výhodu. Stále chodí za ľuďmi a robí to veľmi dobre, dokáže dostať na námestia tisíce ľudí. To dnes nedokáže žiaden politik,“ citoval z rozhovoru s Babišom server iDNES.cz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Babiš
Firmy a inštitúcie Hnutie ANO