František ako prvý pápež navštívil v Ríme anglikánsky kostol

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
František ako prvý pápež v dejinách navštívil v Ríme anglikánsky kosto
Anglikáni sa odčlenili od katolíkov v roku 1534. Foto: SITA/AP

RÍM 27. februára (WebNoviny.sk) – Pápež František sa stal v nedeľu historicky prvou hlavou katolíckej cirkvi, ktorá vstúpila do niektorého z rímskych anglikánskych kostolov.

Podľa zverejneného vyjadrenia Vatikánu pontifik popoludní navštívil anglikánsky Kostol všetkých svätých v centre talianskej metropoly, kde sa modlil s anglikánskym biskupom Robertom Innesom v rámci spoločnej bohoslužby pri príležitosti 200. výročia založenia rímskej anglikánskej obce. Innes pritom vyjadril Františkovi pochvalu za jeho solidaritu s utečencami a inými migrantmi.

„V priebehu týchto dvoch storočí sa mnohé zmenilo aj medzi anglikánmi a katolíkmi, ktorí na seba v minulosti nazerali s podozrením a nepriateľstvom,“ povedal František vo svojej kázni. „S vďakou k Bohu sa dnes navzájom uznávame takí, akí naozaj sme: bratia a sestry v Kristovi skrz náš spoločný krst,“ dodal.

František počas spoločnej bohoslužby nepoukazoval na teologické rozpory medzi katolíkmi a anglikánmi, ktorí napríklad vysväcujú za kňazov aj ženy a umožňujú slúžiť biskupom hlásiacim sa otvorene k homosexualite.

Anglikáni sa odčlenili od katolíkov v roku 1534, keď sa anglický kráľ Henrich VIII. vyhlásil za hlavu cirkvi vo svojej krajine vzhľadom na odmietanie vtedajšieho pápeža anulovať jeho manželstvo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pápež František