Spoveď Petra o väzení v Sudáne: Islamisti ma mučili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peter prehovoril o väzení v Sudáne: Islamisti ma mučili
Petr Jašek (vpravo) pricestoval do vlasti v sprievode ministra zahraničných vecí Lubomíra Zaorálka. Foto: youtube/PrtSc

PRAHA 27. februára (Webnoviny.sk) – V nedeľu krátko pred polnocou pristálo na neverejnom vojenskom letisku v pražskej mestskej časti Kbely lietadlo s českou delegáciou, ktorá v Sudáne vyrokovala prepustenie Čecha Petra Jaška (53) z väzenia.

Ako agentúru SITA informovala mimovládna organizácia CitizenGo, Petr Jašek bol v Sudáne väznený od roku 2015 a v januári tohto roka odsúdený na 23,5 roka väzby za protištátnu činnosť a špionáž. Aj na základe petície, pod ktorú sa podpísalo 400-tisíc ľudí na celom svete, z toho 40-tisíc Slovákov, je dnes na slobode.

Novinárom opísal kruté podmienky

Jašek pricestoval do vlasti v sprievode ministra zahraničných vecí Lubomíra Zaorálka, ktorý o vydaní muža rokoval so svojím sudánskym partnerom Ibráhímom Ghandúrom. O prepustení z väzenia rozhodol sudánsky prezident Umar Bašír.

Muž sa po príchode do Českej republiky poďakoval politikom, diplomatom, aktivistom, ako aj všetkým ľuďom, ktorí ho podporili a modlili sa za neho, ako aj za ďalších prenasledovaných kresťanov. „Tiež si veľmi cením petíciu CitizenGO, ktorú podpísalo 400-tisíc ľudí. Táto podpora bola veľmi dôležitá,“ povedal Jašek. Novinárom opísal kruté podmienky, ktoré musel znášať celkovo v piatich sudánskych väzniciach. Premiestnenie vždy znamenalo zhoršenie situácie, uviedol aktivista.

Podľa CitizenGO je oslobodenie kresťanského humanitárneho pracovníka Petra Jašeka veľmi dobrou správou. Sudán je totiž celosvetovo piatou najhoršou krajinou na svete v oblasti zachovávania náboženskej slobody. Prenasledovanie tu hrozí predovšetkým v spojení s extrémistickým islamom, preto kresťania často patria medzi najprenasledovanejších.

„Petr Jašek odišiel pomáhať prenasledovaným kresťanom a na vlastnej koži zažil prenasledovanie. Som rada, že ľudskosť ešte nevymrela a viac ako 400-tisíc ľudí vytrvalo požadovalo jeho prepustenie,“ povedala Miriam Kuzárová zo CitizenGO.

Jašek strávil prvé dva mesiace v cele s členmi extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorí ho ponižovali a dokonca bili a mučili, uviedol Čech. Spoluväzni ho kopali, bili päsťami aj palicami, dodal. Na určitý čas ho potom umiestnili v tzv. chladničke – cele, kde naňho dozorcovia púšťali studený vzduch. Štyri mesiace strávil v policajnej cele, kde na niekoľkých metroch štvorcových žilo niekoľko desiatok väzňov.

Uvažuje aj o napísaní knihy

V Sudáne vo väzení zostali ešte dvaja jeho kolegovia, ktorí boli odsúdení spolu s ním. Ide o sudánskeho kazateľa Hassana Abduraheema Kodiho Taoura a dárfúrskeho vysokoškolského študenta Abdulmonem Abdumawla Issa Abdumawla.

„To, čo absolvoval, by nevydržal každý. Je to príbeh nevšednej vôle a statočnosti,“ vyhlásil Zaorálek podľa Noviniek.cz. Minister dodal, že keď s delegáciou vycestovali do Sudánu, neboli si ešte výsledkom svojej misie istí. Minister ponúkol sudánskej strane za vydanie Jaška obnovenie česko-sudánskych vzťahov na úroveň, ktorú mali pred sporom o vydaní českého občana.

Jašek uvažuje o napísaní knihy zo svojich skúseností v Sudáne, ale najprv pôjde na lekárske vyšetrenie. V sudánskych väzniciach je možné prísť do styku s chorobami ako cholera či malomocenstvo, a tak je rád, že žiadnu nedostal, povedal novinárom.

Petr Jašek

je český humanitárny pomocník, ktorý v decembri 2015 odovzdal v Sudáne príspevok 5-tisíc dolárov na liečbu vážne zraneného Alího Omara. Ten na študentskej demonštrácii v Darfure utrpel vážne popáleniny.

Trestné orgány v Sudáne vyhodnotili tento dar ako príspevok na financovanie rebelských hnutí a zároveň Jašeka obvinili z protištátnej činnosti, špionáže a ďalších trestných činov. V januári 2017 bol Petr Jašek uznaný vinným vo všetkých bodoch obžaloby a odsúdený na 23,5 roka väzenia a peňažný trest 100-tisíc sudánskych libier (asi 15-tisíc eur).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať