Židovským školám naprieč USA sa vyhrážali bombovým útokom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Streľba na univerzite v Ohiu
Neznámy strelec spustil paľbu v areáli jednej z najväčších univerzít v USA. Columbus, 28. november 2016. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 27. februára (WebNoviny.sk) – Najmenej 15 židovských inštitúcií vrátane dvoch škôl v Spojených štátoch dostalo dnes anonymné varovania pred bombovými útokmi a muselo byť evakuovaných. Informoval o tom izraelský denník Haarec.

Anonymné telefonáty hroziace odpálením bombových náloží dostali pobočky organizácie Židovské komunitné centrum (JCC) v obci Tarrytown v americkom štáte New York, tri takéto centrá v newyorskom mestskom obvode Staten Island, JCC v Cherry Hille v štáte New Yersey a JCC v meste Providence v štáte Rhode Island.

V dôsledku anonymnej bombovej hrozby bolo dnes evakuované Židovské komunitné centrum v meste Birmingham v štáte Alabama, ktoré sa stalo terčom rovnakej hrozby aj minulý týždeň. Z podobného dôvodu musela byť evakuovaná aj židovská škola Davida Posnacka na Floride. Evakuované boli dnes aj JCC v štátoch Delaware, Pensylvánia, Michigan, Indiana, ako aj ďalšia židovská škola v štáte Maryland.

Išlo už o piatu podobnú vlnu hrozieb voči centrám americkej židovskej komunity od začiatku roka. Minulý pondelok boli zaznamenané anonymné bombové hrozby voči najmenej 11 židovským centrám po celých Spojených štátoch, ktoré sa napokon ukázali byť falošné. Tak tomu bolo i dnes.

K pondelkovej vlne bombových hrozieb došlo krátko po tom, ako neznámi vandali zneuctili v noci na pondelok židovský cintorín Mount Carmel vo Filadelfii v štáte Pensylvánia, kde zničili alebo zvalili desiatky náhrobných kameňov. Podobný útok, pri ktorom boli poškodené stovky hrobov, sa stal pred necelým týždňom aj na židovskom cintoríne v meste Saint Louis v štáte Missouri.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia