Teherán obvinil Západ zo zosnovania útokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Irán útoky
Foto: SITA/AP

TEHERÁN 17. júla (WEBNOVINY) – Irán v sobotu obvinil Západ z toho, že stojí za dvomi samovražednými útokmi, pri ktorých zahynulo najmenej 27 ľudí. Spravil tak aj napriek ich odsúdeniu zo strany Európskej únie, Organizácie Spojených národov aj Spojených štátov amerických. „Tento bezohľadný teroristický čin vykonali žoldnieri svetovej arogancie (západných mocností),“ uviedol námestník ministra vnútra Ali Abdulláhí, ktorého na svojej internetovej stránke citovala štátna televízia. „Vykonávatelia tohto zločinu boli trénovaní a vyzbrojení za našimi hranicami a potom prišli do Iránu,“ povedal Abdulláhí. „Tí, ktorí tento zločin naplánovali a vyzbrojili tých, ktorí ho vykonali, by mali vedieť, že sú za tento incident zodpovední,“ dodal.

K dvom koordinovaným samovražedným útokom na šiitsku mešitu v juhovýchodnom Iráne sa ešte v piatok prihlásila sunnitská povstalecká skupina Džandalláh. Incident mal byť údajne odvetou za popravu ich lídra, informovali v piatok iránske úrady s tým, že počet obetí krvavých násilností stúpol už na 27. Sú medzi nimi aj členovia ozbrojených revolučných gárd. Zranenia podľa dostupných informácií utrpelo najmenej 300

K štvrtkovým výbuchom došlo v Zahídáne, hlavnom meste provincie Sistán-Balúčistán. Na mieste tragédie práve prebiehali oslavy narodenín Mohamedovho pravnuka imáma Husajna (syna jeho dcéry Fatimy a zaťa Alího, ktorého šiiti ako jediného uznávajú za hlavu moslimskej obce). Námestník iránskeho ministra vnútra Alí Abdulláhí potvrdil, že išlo o samovražedné útoky.

SITA/AFP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať