Demonštruje sa za prepustenie odsúdenej Iránky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

TEHERÁN 24. júla (WEBNOVINY) – Po celom svete sa v sobotu konajú demonštrácie za prepustenie Iránky, ktorú za cudzoložstvo odsúdili na trest smrti ukameňovaním. Pôvodný trest pre 43-ročnú matku dvoch detí síce po výraznej medzinárodnej kritike pozastavili, rozsudok ale neanulovali. Sakín Aštianiová už za takzvaný „nedovolený vzťah mimo manželstva“ dostala 99 rán bičom. Zhromaždenia majú pripomenúť jej pretrvávajúce väznenie a aktivisti stále dúfajú, že sobotňajšie demonštrácie prinútia úrady, aby ju prepustili. Informuje o tom britská BBC.

Začiatkom júla rozhodli úrady v severnej provincii Východný Azerbajdžan o dočasnom pozastavení Aštianiovej trestu, až dokedy v jej prípade definitívne nerozhodne šéf iránskeho súdnictva Sadík Larídžání. Úrady už oznámili, že ju neukameňujú, stále je však odsúdená na trest smrti. Aktivisti na ochranu ľudských práv varujú, že by ju mohli obesiť. Aštianiová je vo väzení v meste Tabríz na severozápade krajiny od roku 2005.

V rámci iránskeho právneho systému platí od roku 2002 nariadenie, ktorým za zaviedlo moratórium na popravu ukameňovaním, v praxi sa však údajne tento brutálny spôsob popravy stále využíva. Od roku 2006 aj napriek moratóriu ukameňovali v Iráne podľa mimovládnej organizácie Amnesty International najmenej šesť ľudí.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia