Objavili skamenelinu muchy s vizuálnou pomôckou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 28. októbra (WEBNOVINY) – Vedcom sa v Mjanmarsku podarilo objaviť skamenelinu primitívnej muchy starú asi 100 miliónov rokov, ktorá má zvláštnu a šikovnú vizuálnu pomôcku. Okrem svojich dvoch veľkých zložených očí, ktoré sú podobné očiam súčasného hmyzu, mal tvor navyše aj predĺžený výrastok pripomínajúci „tykadlo“, na ktorom sa nachádzali ďalšie tri oči. Týchto päť očí jej umožňovalo jednoducho zbadať blížiace sa dravce. Exemplár spomínanej muchy, ktorú nazvali cascoplecia insolitis, prežil do dnešných dní uväznený v jantári z konca obdobia skorej kriedy.

Objavili ju v mjanmarskom údolí Hukawng a vďaka nej majú vedci viac informácií o starých ekosystémoch a tvoroch, ktoré v nich žili. „Žiadny iný hmyz nikdy nemal výrastok podobný tomuto,“ ubezpečil výskumník George Poinar. Odborník, ktorý svoju štúdiu publikoval v časopise Cretaceous Research sa domnieva, že tykadlo malo udržiavať oči čo najvyššie, aby mucha videla nebezpečenstvo vo forme švábov či modliviek, ktoré žili v pralesoch starého Mjanmarska, a ktorým mohla v čase obeda prísť veľmi vhod.

Zdá sa však, že séria týchto očí slúžila muche iba v dobe, keď rastliny a kvety boli nízke. S evolúciou sa však zvyšovali a hmyz o svoju výhodu prišiel, čo mohlo mať za následok jeho vyhynutie.

Informáciu zverejnil internetový portál abc.es.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať