Irán nebude v zahraničí ďalej obohacovať urán

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mahmúd Ahmadínedžád
iránsky prezident

TEHERÁN 7. novembra (WEBNOVINY) – Irán nebude posielať svoj slabo obohatený urán na ďalšie obohatenie do zahraničia. V sobotu to vyhlásil šéf parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť a zahraničnú politiku Aladdín Borudžerdí.

Dohoda, ktorú vypracovala Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), navrhuje, aby Irán vyviezol časť svojho slabo obohateného uránu, ktorý by v zahraničí obohatili na vyšší stupeň použiteľný ako palivo. Irán mal vyviezť 1200 kilogramov svojho uránu, táto možnosť však podľa Borudžerdího už nie je na stole. Iránsky vyslanec pri MAAE Alí Ašgar Soltaneí už podľa neho v rámci agentúry rokuje o nájdení iného riešenia.

V piatok iránsky minister zahraničných vecí Manúčehr Mottakí vyhlásil, že Irán si buď palivo vyrobí sám, alebo ho nakúpi, alebo ho vymení za obohatený urán. Podľa neho si svetové mocnosti musia vybrať z týchto troch možností a umožniť Iránu vlastniť palivo. Mottákí je presvedčený, že MAAE a západné štáty pristúpia k novému kolu rozhovorov.

Svetové mocnosti chcú dohodou získať záruku, že Teherán neobohatí urán za účelom výroby jadrových zbraní. V zahraničí mal byť iránsky urán totiž obohatený len na 20 percent, čo nedosahuje úroveň potrebnú na výrobu nukleárnych zbraní.

SITA/AFP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Manúčehr Mottakí