V Prešove majú tri metre vysoký lampáš

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lampáš

PREŠOV 14. decembra (WEBNOVINY) – Betlehemské svetlo v Prešove svieti v železnom megalampáši, ktorý spolu s podstavcom meria 3,2 metra a váži vyše 400 kilogramov. Pred konkatedrálou sv. Mikuláša ho dnes večer umiestnil umelecký kováč Michal Kačmár. Robili na ňom traja kováči päť a pol dňa. Lampáš, ktorý visí na háku na podstavci, meria od začiatku ucha po posledný dolný ornament 1,9 metra, jeho najväčší rozmer na šírku má 1,1 metra. Vyrobili ho v prešovskej kováčskej dielni z plechov a rúr. „Snažili sme sa, aby to bolo čo najľahšie, ale na túto veľkosť, aby to bolo pevné a držalo to, muselo to mať tie kilá, ktoré to má,“ povedal Kačmár. Lampáš obsahuje zásobník na päť litrov oleja, čo by malo vydržať horieť dva až tri dni. Knôt by mal bez posunu vydržať asi tri hodiny. Autorom je študent Fakulty umení v Košiciach odbor socha, ktorému pomáhali kamaráti.

Ako uviedol primátor Prešova Pavel Hagyari, lampáš asi nemá čo do rozmerov konkurenciu, preto sa mesto pokúsi o jeho zápis do Guinessovej knihy rekordov v kategórii najväčší betlehemský lampáš. Betlehemské svetlo v megalampáši rozsvietili prešovskí skauti spolu s primátorom mesta.

Jeho plameň si budú môcť preniesť do svojich domovov aj ďalší záujemcovia „Posolstvom betlehemského svetla je šíriť pokoj a mier medzi ľuďmi. To dobro v ľudských srdciach chceli sme aj my, prešovskí skauti, priniesť obyvateľom mesta. Veľa ľudí si tento symbol spája iba s kresťanstvom, ale on má širší záber. Je to krásna pripomienka pre nás všetkých, že v živote je potrebné hľadať aj vyššie hodnoty ako len materiálne,“ povedal Martin Kovalík.

Prešovskí skauti roznesú betlehemské svetlo aj do kostolov v meste, do Fakultnej nemocnice Jána Adama Reimana, Domova sociálnych služieb a do okolitých obcí na večerné predvianočné omše.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavel Hagyari