Medvedev napadol Putina pre jeho výroky o Líbyi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Medvedev
Ruský prezident Dmitrij Medvedev. Foto: SITA, AP

MOSKVA 21. marca (WEBNOVINY) – Ruský prezident Dmitrij Medvedev v pondelok odsúdil výroky premiéra Vladimira Putina o vojenskej operácii v Líbyi, pričom ich označil za „neprijateľné“. Putin krátko predtým tvrdo kritizoval rezolúciu Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN), ktorá umožňuje vojenskú akciu v Líbyi zmietanej občianskou vojnou. Text dokumentu navyše nazval „stredovekou výzvou na križiacku výpravu“. Jeho krajina pritom za rezolúciu v exekutívnom orgáne OSN nehlasovala, ale ju ani nevetovala.

„Za žiadnych okolností nie je mysliteľné používať výrazy, ktoré nevyhnutne povedú k sporom medzi civilizáciami. Myslím križiacka výprava a podobne,“ citovali ruské agentúry Medvedeva. „Je to neprijateľné. Inak sa všetko môže skončiť oveľa horšie v porovnaní s tým, čo sa deje teraz. To by si mal každý zapamätať,“ zdôraznil prezident.

Stredoveká križiacka výprava, hromžil Putin na OSN

Ruský premiér Vladimir Putin v pondelok tvrdo kritizoval rezolúciu Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN), ktorá umožňuje vojenskú akciu v občianskej vojne zmietanej Líbyi. Putin text dokumentu označil za „stredovekú výzvu na križiacke výpravy“. Jeho krajina pritom za rezolúciu v exekutívnom orgáne OSN nehlasovala, ale ju ani nevetovala, na čo má Rusko ako stály člen BR OSN právo.

Putin
Foto: SITA/AP

„Rezolúcia Bezpečnostnej rady je, pochopiteľne, chybná,“ citovali premiérove slová ruské tlačové agentúry. „Pre mňa to predstavuje nejakú formu stredovekej výzvy na križiacke výpravy, keď niekto apeluje na niekoho, aby išiel na isté miesto a oslobodil niekoho iného,“ dodal. Putinove slová sú podľa pozorovateľov nečakane ostré najmä preto, že Rusko sa doteraz nestavalo vyslovene proti leteckým náletom spojencov voči režimu líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Ruský premiér v najnovšom prejave kritizoval aj Spojené štáty, ktoré sa podľa neho „bez zmyslu a logiky“ snažia o vojenské intervencie po celom svete.

Viac o aktuálnom dianí v Líbyi nájdete TU

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dmitrij MedvedevVladimir Putin