Ježiš mal poslednýkrát večerať v stredu, nie vo štvrtok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 19. apríla (WEBNOVINY) – Posledná večera Ježiša Krista a jeho dvanástich apoštolov sa nekonala vo štvrtok, ale v stredu. Tvrdí to britský profesor z univerzity v Cambridgei Colin Humphreys. Dokazujú to podľa neho nezrovnalosti v evanjeliách Matúša, Mareka a Lukáša v porovnaní s tým Jánovým. Profesor sa vyslovil, že prví traja menovaní vo svojich dielach vychádzali zo starého židovského kalendára z čias Mojžiša a nie z toho, ktorý sa v tom čase už oficiálne používal. Preto sa podľa jeho názoru posledná večera konala v stredu 1. apríla roku 33.

Toto zistenie podľa Humphreysa dokazuje, že následný proces s Ježišom počínajúc jeho zatknutím a končiac jeho

ukrižovaním trval dlhšie ako jednu noc. Humphreysova najnovšia kniha Záhada poslednej večere sa zaoberá nezhodami vo faktoch v súvislosti s posledným posedením Ježiša Krista a jeho apoštolmi. Podľa Lukáša, Matúša a Mareka sa večera konala v prvý deň židovského sviatku Pesach, kým podľa Jána sa tak stalo v predvečer začiatku sviatku, ktorým si Židia pripomínajú exodus z Egypta.

Britský profesor dúfa, že vo svetle týchto jeho objavov sa konečne podarí presadiť zmenu sviatku Zmŕtvychvstania Ježiša Krista na prvú aprílovú nedeľu, píše portál britskej spravodajskej stanice BBC.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ježiš Kristus