Putin nariadil obnovenie celulózky pri Bajkale

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Putin
Foto: SITA, AP

MOSKVA 19. januára (WEBNOVINY) – Ruský premiér Vladimir Putin nariadil obnovenie činnosti kontroverznej celulózky na brehu Bajkalského jazera na Sibíri. Celulózka postavená v 60. rokoch minulého storočia, ktorú uzavreli v roku 2008 pre hrozbu znečistenia najväčšej zásobárne sladkej vody na svete, môže na základe Putinovho dekrétu obnoviť svoju činnosť. Podnik so zastaranou technológiou patrí do impéria miliardára Olega Deripasku, v ktorom má štát 49-percentný podiel. Informovala o tom rakúska televízia ORF.

Organizácia Greenpeace sa mieni obrátiť na prezidenta Dmitrija Medvedeva so žiadosťou o zrušenie Putinovho dekrétu povoľujúceho obnovenie činnosti celulózky. „Sme rozhodnutím premiéra znepokojení,“ povedal riaditeľ ruskej pobočky Greenpeace Ivan Blokov. Vladimir Putin navštívil celulózku v lete 2008 a povedal, že Bajkal je v „dobrom stave a žiadne znečistenie mu nehrozí.“

Ochranári životného prostredia celé roky poukazujú na nebezpečenstvo znečisťovania najväčšieho sladkovodného jazera zapísaného do zoznamu prírodného dedičstva UNESCO v roku 1996.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dmitrij MedvedevVladimir Putin
Firmy a inštitúcie Greenpeace