Adams vyhral v Londýne a je kráľom FMX v roku 2009

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

LONDÝN 23. augusta (WEBNOVINY) – Nate Adams (USA) vyletel v sobotu večer v londýnskej Battersea Power Station pred 18 000 divákmi k víťazstvu v piatej časti freestylemotokrosovej (FMX) svetovej tour Red Bull X-Fighters. Pre nepríjemný pád Švajčiar Mat Rebeaud neobhájil svoj minuloročný triumf.

Vypredané tribúny bývalej elektrárne na čierne uhlie, ktorá kedysi zásobovala elektrickým prúdom rozvíjajúcu sa anglickú metropolu, elektrizovalo dvanásť najlepších svetových motocyklových akrobatov. Do záverečného súboja o celkový primát mohli v sobotňajších nočných pretekoch zasiahnuť ešte štyria jazdci: Nate Adams (USA), Robbie Maddison (Austrália), Eigo Sato (Japonsko) a Mat Rebeaud (Švajčiarsko). „Je to najväčší úspech mojej kariéry. Ktokoľvek vyhrá túto tour, zapíše sa do historickej knihy FMX. Tlak bol obrovský. Je to obrovská radosť vyhrať v súboji s najlepšími svetovými jazdcami,“ žiaril 25-ročný Adams z Phoenixu, keď vo finále zdolal 17-ročného novozélandského nováčika Leviho Sherwooda, prezývaného Rubber Kid (Gumové dieťa).

Švajčiarsky triumfátor a celkový víťaz vlaňajšieho ročníka Mat Rebeaud bol rád, že po páde vo štvrťfinále na veľkej rampe, keď sa jeho motocykle prekrútil a on skončil na protiľahlom svahu, vyviazol iba s pomliaždeninami, niekoľkými stehmi a prázdnou pneumatikou.

Japonec Eigo Sato, hendikepovaný po páde v piatkovej kvalifikácii, vypadol vo štvrťfinále, keď ho pokoril Austrálčan Robbie Maddison, ktorý nedávno prekonal skokom na motocykli roztvorený londýnsky most Tower Bridge. V semifinále Austrálčana vyradil neskorší víťaz Nate Adams.

Tohtoročná svetová tour Red Bull X-Fighters zvýšila úroveň tohto akrobatického športu o ďalší stupeň, keď sa v repertoári jazdcov po prvý raz v histórii FMX objavil zásluhou Camerona Sinclaira (Austrália) double-backflip (dvojité salto vzad) a na pretekoch v Ciudad de México (Mexiko), Calgary (Kanada), Fort Worth (USA), Madride (Španielsku) a Londýne (Veľká Británia) sa objavil rekordný počet divákov – 200-tisíc.

Výsledky pretekov v Londýne: 1. Nate Adams (USA), 2. Levi Sherwood (N. Zél.), 3. Dany Torres (Šp.), 4. Robbie Maddison (Austr.), 5. Jeremy Stenberg (USA), 6. Mat Rebeaud (Švajč.), 7. Eigo Sato (Jap.), 8. Mike Mason (USA)

Celkové poradie svetovej tour Red Bull X-Fighters 2009: 1. Nate Adams (USA), 2. Robbie Maddison (Austr.), 3. Eigo Sato (Jap.), 4. Mat Rebeaud (Švajč.), 5. Dany Torres (Šp.), 6. Levi Sherwood (N. Zél.), 7. Jeremy Stenberg (USA), 8. Cameron Sinclair (Austr.)

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia