Pre zdevastované Haiti je potrebný Marshallov plán

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dominique Strauss Kahn
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 20. januára (WEBNOVINY) – Šéf Medzinárodného menového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn v stredu vyzval na multilaterálny plán pomoci pre zemetrasením zničené Haiti v rozsahu Marshallovho plánu. „Haiti, ktoré boli neuveriteľne postihnuté najrôznejšími vecami: cenovou krízou potravín a paliva, potom hurikánom, potom zemetrasením, potrebujú niečo, čo je veľké,“ vyhlásil výkonný riaditeľ MMF so sídlom vo Washingtone. Podľa jeho názoru nekoordinovaný prístup nie je postačujúci.

„Potrebné je niečo, čo je oveľa väčšie a poradí si s rekonštrukciou krajiny – určitý druh Marshallovho plánu, ktorý by sa dal implementovať na Haiti,“ uviedol Strauss-Kahn v rozhovore pre televíznu stanicu CNN v Hongkongu. Tu sa zúčastnil na Ázijskom finančnom fóre, kde predniesol prejav.

Spojené štáty prostredníctvom Marshallovho plánu pomohli postaviť na nohy západnú Európu zničenú II. svetovou vojnou. V rámci Plánu európskej obnovy, ako sa oficiálne nazýval, naliali USA v rokoch 1948-1952 do starého kontinentu hospodársku pomoc vo výške približne 13 miliárd dolárov. Generál George C. Marshall za svoju celoživotnú prácu získal Nobelovu cenou mieru.

SITA/AFP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Dominique Strauss-Kahn