Strana SDKÚ-DS podáva na Fica trestné oznámenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Foto: Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 27. januára (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico dnes obvinil SDKÚ-DS, že ju ovládajú nemajetné schránkové firmy v Londýne s riaditeľmi v daňových rajoch a s účtami v zahraničných bankách. Ako uviedol dnes na tlačovej besede, nie je náhoda, že v minulosti sme boli svedkami nalievania peňazí do účtovníctva SDKÚ-DS cez fiktívnych darcov, že sa objavili účty nominantov SDKÚ v Slovenskej správe ciest vo švajčiarskych bankách s peniazmi z výstavby tunela Branisko, že Kresánek písal list Dzurindovi o alternatívnom Gabovi a že je jedno, kto získa zákazku na železniciach, peniaze na stranu aj tak prídu.

Fico dnes uviedol, že ak tvrdí o praní špinavých peňazí firmou Allied Wings s riaditeľom na karibskom ostrove Svätý Krištof a Nevis a s účtom vo švajčiarskej banke Credit Suisse pre SDKÚ-DS, musí dokázať jej prepojenie na SDKÚ-DS. „A my ho predkladáme,“ vyhlásil. Podľa Fica logo SDKÚ-DS je dnes vo vlastníctve spoločnosti Involve, s.r.o. V tejto spoločnosti je konateľom Igor Kucej, hlavný pokladník SDKÚ-DS, ale firmu vlastní anglická spoločnosť Destor Investments, Ltd. „Anglická firma je vlastníkom loga SDKÚ-DS,“ dodal.

Riaditeľom firmy Destor je Damian James Calderbank s adresou na Al Muriekh Tower, Sheik Zayed Road v Dubaji v Spojených arabských emirátoch. „Čiže vlastníkom loga SDKÚ-DS je ďalšia poštová schránka v Londýne s riaditeľom niekde v Dubaji,“ zdôraznil. Zároveň upozornil, že spoločnosť Destor bola založená 15. apríla 2004 a z hľadiska obsahu činnosti a základného imania je ako cez kopirák s firmou Allied Wings, Ltd. „Adresa spoločnosti Destor Investments, Ltd je presne taká istá ako adresa Allied Wings, Ltd v Londýne Lawford House, Albert Place na štvrtom poschodí. Obe majú spoločného zakladateľa, správcu, aj tajomníka. Ak hlavný pokladník SDKÚ-DS Kucej je konateľom fiktívnej anglickej firmy Destor, má prepojenie aj na firmu Allied Wings Ltd, ktorá poskytla úver SDKÚ-DS v roku 2000. Majú spoločnú adresu, správcu aj sekretára. SDKÚ-DS si posiela peniaze zo zahraničných účtov pod kontrolou ľudí z SDKÚ-DS,“ vyhlásil Fico.

Podľa Fica firma Allied Wings, Ltd poskytla SDKÚ-DS v roku 2000 úver a strana ho v roku 2004 vrátila na účet vo švajčiarskej banke Credit Suisse. Zároveň upozornil, že práve táto banka poskytla úver nemajetnej, garážovej a na SDKÚ-DS prepojenej firmy Soul, s.r.o. Vo výške 710 000 eur. Zároveň Fico upozornil, že firma Allied Wings Ltd vznikla 13. januára 2000, teda len niekoľko mesiacov predtým ako poskytla SDKÚ-DS úver vo výške niekoľko stotisíc eur. Základné imanie Allied Wings pritom malo byť iba 10 000 libier. „Nie je možné, aby poštová schránka v Londýne, s riaditeľom na ostrove Sv. Krištof a Nevis poskytla úver SDKÚ-DS v miliónových hodnotách bez toho, aby za ňou nebol účet predstaviteľa SDKÚ-DS s čiernymi peniazmi,“ vyhlásil premiér.

Fico v piatok minulý týždeň vyslovil podozrenie, že SDKÚ-DS prala špinavé peniaze. Dnes konštatoval, že na vyvrátenie tohto tvrdenia nepredložila žiadne dôkazy. „Čo zakrýva SDKÚ-DS svojím mlčaním? Že existuje vážne podozrenie, že v rokoch 1998 až 2006 získala z provízií za privatizáciu strategického majetku obrovské sumy peňazí, vyviezla ich na súkromné účty vo Švajčiarsku a daňových rajoch a prikryla ich fiktívnymi firmami a že tieto peniaze používa na financovanie svojich aktivít?“ opýtal sa Fico. Podľa neho SDKÚ-DS organizovala privatizáciu strategického majetku za 330 miliárd korún, pri minimálnej provízii dve percentá, treba hovoriť o šiestich až siedmich miliardách korún. „Možno stojí za to spomenúť si na bombastické megakampane SDKÚ-DS na podporu prezidentských kandidátov Eduarda Kukana a Ivety Radičovej, či finančne náročné volebné kampane pri voľbách do NR SR,“ vyhlásil.

Fico sa dnes tiež novinárov pýtal, ako má viesť rovnocenný volebný súboj so stranou, ktorá podľa všetkého disponuje stovkami miliónov eur. „Ako môžeme hovoriť o demokratickom politickom systéme, ak o moc v štáte sa uchádza strana s takýmito podozreniami. Ako je možné, že strana si nepamätá päť rokov starú finančnú operáciu? Robila SDKÚ-DS desiatky takýchto operácií, keď si nepamätá?“ dodal premiér.

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda v utorok uviedol, že sa o financovanie svojej strany nikdy nestaral. „O financie strany sa zaujímam raz do roka. Zodpovedám politicky za stranu, ale nikdy som ekonomicky nič neriešil,“ uviedol Dzurinda. Zároveň dodal, že v roku 2000 mal iné starosti ako sú financie, pretože mu prvýkrát padala vláda. Dzurinda zároveň obvinil premiéra Roberta Fica, že jeho útok na financovanie SDKÚ-DS je neobyčajnou podlou konštrukciou, ktorej cieľom je kriminalizovať opozičnú stranu a odviesť pozornosť. Podľa neho však ide len o začiatok kriminalizácie. Je to podľa neho jediná hra, ktorej je Fico schopný. Dzurinda zdôraznil, že SDKÚ-DS nebude na ďalšie Ficove bludy reagovať. Vyhlásil, že nedovolí, aby sa Fico vyvinil z lúpeže troch miliónov eur, ktorej sa dopustila jeho vláda v tomto volebnom období. Upozornil, že chce robiť naďalej svoju opozičnú politiku, za ktorú ho občania platia. Ficovi zostali podľa neho len dve témy, a to maďarská karta a kriminalizácia SDKÚ-DS.

Predseda strany Mikuláš Dzurinda priznal, že nedokáže zodpovedať všetky otázky novinárov, ktoré sa týkajú financovania SDKÚ-DS v roku 2000. „Mrzí nás to,“ uviedol. Zároveň však dodal, že necíti potrebu za konanie spred desiatich rokov sa ospravedlniť. „Nikomu sme neublížili a nikomu sme nepoškodili. Tento štát sme nepoškodili ani o jediný halier,“ vyhlásil s tým, že jeho strana dostala pôžičku, ktorú normálne splatila. „Za chyby minulosti sme zaplatili v roku 2002 a 2006,“ dodal.

Záväzky SDKÚ-DS vznikli podľa Dzurindu, keď sa pripravoval ustanovujúci kongres jeho strany a pripravovalo sa zlučovanie s Demokratickou úniou. Dzurinda pripomenul, že v tom období nebola povinnosť zverejňovať mená darcov a ani veriteľov strany. „Od roku 2006 SDKÚ-DS spĺňa najvyššie kritériá transparentnosti. Nestoja za nami žiadni mecenáši,“ vyhlásil.

Obvineniami premiéra Roberta Fica, že stranu SDKÚ-DS ovládajú nemajetné schránkové firmy v Londýne s riaditeľmi v daňových rajoch a s účtami v zahraničných bankách, sa bude zaoberať polícia. „Po dnešnej tlačovej konferencii predsedu vlády SR podáva SDKÚ-DS na Roberta Fica trestné oznámenie,“ odkázalo vedenie najsilnejšej opozičnej strany prostredníctvom Tlačovej služby SDKÚ-DS.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor KucejMikuláš DzurindaRobert Fico
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická stranaSMER-SD