Smrteľný vírus zabil v Ugande 13 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Uganda
Foto: SITA/AP

KAMPALA 28. júla (WEBNOVINY) – Smrteľný vírus ebola si v Ugande za posledný mesiac vyžiadal už 13 obetí na životoch. V sobotu o tom informovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Postihnutý je najmä región Kibale, asi 170 kilometrov západne od hlavného mesta Kampala. Hemoragickou horúčkou, na ktorú neexistuje liečba, sa nakazilo najmenej 20 ľudí, pričom 13 z nich chorobe podľahlo.

Na zastavenie šírenia eboly už zostavili špeciálny tím pozostávajúci z expertov miestnej vlády, WHO a amerického Centra na kontrolu chorôb. Zdroj nákazy zatiaľ nie je známy, no 18 z nakazených podľa prvých informácií pochádza z jednej rodiny.

Ebola je vírusová krvácavá horúčka, ktorá sa prenáša telesnými tekutinami a osobným kontaktom. Chorobe podľahne až 70 percent nakazených, keďže na ebolu neexistuje účinný liek. Vírus prvýkrát zaregistrovali v roku 1976 v Konžskej demokratickej republike v oblasti rieky Ebola. Uganda s týmto regiónom susedí. Najhoršia epidémia eboly bola v Ugande v roku 2000, keď sa nakazilo 425 ľudí a vyše polovica zomrela.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia