Obama chválil Clintonovú, o štyri roky ho možno nahradí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hillary Clintonová
Šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 28. januára (WEBNOVINY) – Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová len niekoľko dní pred svojím plánovaným odstúpením z funkcie poskytla v nedeľu rozhovor televíznej stanici CBS.

Odmietla pritom vylúčiť, že o štyri roky zabojuje o post prezidenta Spojených štátov. Interview poskytla spoločne so staronovým šéfom Bieleho domu Barackom Obamom, ktorý jej prácu v kresle šéfky diplomacie vysoko ocenil.

Šesťdesiatpäťročná Clintonová trvala na tom, že po dvoch desaťročiach v aktívnej politike si chce najskôr oddýchnuť. Ako dodala, ani ona, ani Obama „nevieme predpovedať, čo sa stane zajtra, alebo budúci rok“.

„Uplynulé štyri roky sme sa snažili každý deň vstať, udržiavať si jasný pohľad na to, čo sa deje vo svete. A som veľmi hrdá na to, kde sa nachádzame teraz,“ dodala bývalá prvá dáma USA za éry exprezidenta Billa Clintona.

Samotný Obama pritom Clintonovej zložil viacero komplimentov za to, čo sa jej podarilo dosiahnuť v kresle ministerky. „Chcem, aby krajina ocenila, akú výnimočnú úlohu hrala v mojej administratíve a aké množstvo úspechov sa nám podarilo dosiahnuť v zahraničí pre jej usilovnú prácu,“ vyhlásil prezident.

Obama o štyri roky už podľa americkej ústavy nebude môcť opäť kandidovať a médiá už teraz špekulujú, koho podporí v boji o Biely dom. Veľmi často pritom prichádza k situácii, že prezident si za svojho nástupcu zvolí dovtedajšieho viceprezidenta.

Joe Biden sa ale k tejto téme dlhodobo odmieta vyjadrovať. V roku 2016 bude mať 73 rokov a médiá preto už dlhšie špekulujú, že o post hlavy USA namiesto neho zabojuje práve Clintonová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaHillary ClintonováJoe Biden