Francúzsky parlament vydláždil cestu k sobášom homosexuálov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: SITA/AP

PARÍŽ 3. februára (WEBNOVINY) – Francúzsky parlament v sobotu schválil prvý a najdôležitejší článok kontroverzného zákona, ktorý má umožniť homosexuálnym párom zosobášiť sa a adoptovať si deti.

Zákonodarcovia hlasovali v pomere 249 ku 97 v prospech článku, ktorý mení definíciu manželstva na zväzok dvoch ľudí, nie explicitne muža a ženy.

Socialistický kabinet zákon schválil ešte začiatkom novembra a v krajine by norma mala zaviesť manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Podpora homosexuálnych zväzkov bola jedným z významných sľubov, ktoré odzneli v rámci predvolebnej kampane prezidenta Francoisa Hollanda.

Inštitút manželstva by mal byť párom rovnakého pohlavia prístupný už v polovici roka 2013, a to napriek odporu zo strany francúzskej katolíckej cirkvi a iných skupín obyvateľstva. Posledné prieskumy verejnej mienky ukazujú, že podpora homosexuálnych manželstiev síce klesla, no stále sa pohybuje na úrovni 60 percent. V prípade adopcií je to už horšie.

V uliciach Paríži sa v posledných týždňoch konali mohutné demonštrácii prívržencov oboch táborov. Hollande napriek protestom prisľúbil, že legislatívu nestiahne a naďalej ju podporuje. Šéf Elyzejského paláca navyše avizoval, že v prípade schválenia takzvaných registrovaných partnerstiev sa osobne zúčastní na slávnostných ceremóniách prvých zosobášených homosexuálov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe François HollandeFrancois Hollande