Zemetrasenie v Iráne nepoškodilo jadrový komplex

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zemetrasenie

TEHERÁN 9. apríla (WEBNOVINY) – Silné zemetrasenie, ktoré v utorok zasiahlo iránske pobrežie Perzského zálivu, si vyžiadalo najmenej 30 mŕtvych a vyše 800 zranených.

Iránsku štátnu televíziu o tom informoval guvernér provincie Búšehr, na ktorej území sa nachádzalo epicentrum otrasov.

Tie bolo cítiť aj v ostatných štátoch Perzského zálivu vrátane Bahrajnu, Kuvajtu, Kataru či Spojených arabských emirátov, kde vyvolali paniku a evakuáciu niektorých výškových budov.

Neďaleko mesta Búšehr sa nachádza jediná jadrová elektráreň v Iráne, podľa provinčného guvernéra Ferejdúna Hasanvanda však zemetrasenie na zariadení nezanechalo „vôbec žiadne škody“.

Iránske seizmologické centrum uviedlo, že popoludňajšie zemetrasenie s magnitúdou 6,1 malo epicentrum v oblasti Kákí juhovýchodne od Búšehru. Po hlavných otrasoch nasledovala viac ako desiatka ďalších, z ktorých najsilnejšie mali magnitúdu 5,3.

Úrad pre geologický prieskum Spojených štátov (USGS), ktorý mapuje seizmickú aktivitu vo všetkých častiach sveta, magnitúdu hlavného zemetrasenia vyčíslil na 6,3. Iránske zdroje neuvádzajú konkrétne miesta, odkiaľ hlásili obete na životoch, predstaviteľ iránskej pobočky Červeného polmesiaca Mahmúd Mozaffar však informoval, že podľa prvých správ bola prinajmenšom jedna dedina pri meste Chórmúdž bola zrovnaná so zemou.

Do postihnutej oblasti, kde sú prerušené dodávky elektriny a nefungujú telefóny, mieria skupiny záchranárov sprevádzané bezpečnostnými zložkami. Tlačová agentúra Fars informovala taktiež o prísune humanitárnej pomoci v podobe stanov, prikrývok a potravín.

Utorňajšie zemetrasenie pocítili aj v Dubaji vzdialenom od epicentra niekoľko stoviek kilometrov, kde sa okrem iného nachádza 828-metrová Chalífova veža, ktorá je v súčasnosti najvyššou budovou sveta. Miestne médiá uvádzajú, že viacero výškových stavieb nakrátko evakuovali, o poplachu v mrakodrape držiacom svetový rekord sa však nezmieňujú.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia