Nad Sýriou útočili raketami na lietadlo plné ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lietadlo_Boeing
Foto: SITA/AP

MOSKVA 30. apríla (WEBNOVINY) – Neznámi útočníci v pondelok vypálili z územia Sýrie dve rakety zem-vzduch na dopravné lietadlo s vyše 150 cestujúcimi na palube, ktoré smerovalo z Egypta do Ruska.

Pre tlačovú agentúru Interfax to uviedol nemenovaný zdroj v Moskve. Sýrčania podľa neho informovali ruských partnerov, že vypálené strely „vybuchli v bezprostrednej blízkosti civilného lietadla patriaceho jedným z ruských aerolínií“, posádke sa však „podarilo vychýliť lietadlo včas do strany a zachrániť životy pasažierov“.

Nie je pritom jasné, či si útočníci vybrali za cieľ zámerne Rusov, dodáva citovaný zdroj.

Ruský letecký úrad Rosaviation v pondelok večer vydal vyhlásenie, podľa ktorého posádka charterového letu z egyptského Šarm aš-Šajchu do Kazane v ruskej Tatárskej republike spozorovala nad Sýriou „známky bojových akcií“ ohrozujúcich jeho bezpečnosť, do cieľového letiska však napriek tomu dorazila načas.

Do nebezpečnej situácie sa podľa neho dostal stroj typu Airbus A-320 patriaci spoločnosti Nordwind Airlines, ktorý podľa samostatného vyhlásenia ruského ministerstva zahraničných vecí prepravoval 159 cestujúcich.

Moskva patriaca medzi spojencov Sýrie zmietanej občianskou vojnou teraz podniká „naliehavé kroky“ s cieľom objasniť incident. Letecký úrad ani ministerstvo sa pritom vo svojich vyhláseniach nezmieňujú o žiadnych raketách.

Moskva zakázala prelety civilných lietadiel nad Sýriou

Ruský letecký úrad Rosaviation zakázal v utorok všetky prelety civilných lietadiel nad sýrskym územím potom, čo sa ruské dopravné lietadlo so 159 cestujúcimi dostalo v sýrskom vzdušnom priestore do ohrozenia.

Zákaz preletov bude platiť až do odvolania. Rosaviation vo vyhlásení uviedol, že “v takejto situácii nesmú komerčné záujmy prevládnuť nad bezpečnosťou pasažierov”.

Posádka lietadla typu Airbus A-320 spoločnosti Nordwind Airlines, ktoré smerovalo z Egypta do Ruska, oznámila, že neznámi útočníci v pondelok vypálili z územia Sýrie smerom k lietadlu dve rakety zem-vzduch.

Posádke sa podľa nemenovaného zdroja v Moskve „podarilo vychýliť lietadlo včas do strany a zachrániť životy pasažierov“.

Ruské ministerstvo zahraničia už požiadalo sýrsku stranu o vysvetlenie incidentu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať