Nikdy som nezakrýval sexuálne škandály, bráni sa ex-pápež

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pápež Benedikt XVI. rezignoval
Posledné verejné požehnanie pápeža Benedikta XVI. z balkóna v letnej rezidencii v historickom talianskom mestečku Castel Gandolfo. Foto: SITA/AP

VATIKÁN 24. septembra (SITA/Reuters) – Bývalý pápež Benedikt XVI. sa v utorok prvýkrát od svojej rezignácie verejne vyjadril k cirkevným otázkam. Obhajoval pritom svoj postup v prípade sexuálnych škandálov týkajúcich sa viacerých vysoko postavených duchovných.

Jedenásťstranový list dnes už len emeritného pápeža bol jeho reakciou na kritiku talianskeho publicistu, matematika a známeho ateistu Piergiorgia Odifreddiho, ktorý o problémoch katolíckej cirkvi ešte vo februári vydal knihu.

„Pokiaľ spomínate morálne zneužívanie maloletých kňazmi, môžem to len, ako viete, prijať s obrovským znepokojením. Ale nikdy som sa tieto záležitosti nesnažil zakrývať,“ uviedol Benedikt, ktorý z čela cirkvi odstúpil ešte 28. februára.

Jeho odpoveď zverejnil v utorok taliansky denník La Repubblica. Podľa novín ide nielenže o jeho prvé verejné komentáre od rezignácie, ale tiež o prvé priame vyjadrenia v prvej osobe na tému sexuálnych škandálov v cirkvi.

Katolíckou cirkvou v posledných rokoch otriasajú množiace sa škandály okolo zneužívania mladistvých. Prípady zaznamenali v Spojených štátoch, Írsku, Austrálii ale aj v Nemecku. Vatikán tvrdí, že každý rok dostáva asi 600 sťažností proti kňazom, ktorí údajne sexuálne zneužívali svojich veriacich. Väčšina z prípadov sa však neodohrala v súčasnosti, ale ešte v 60., 70. resp. 80. rokoch minulého storočia. Cirkev bola terčom kritiky najmä preto, že kňazov podozrivých z pedofilných praktík biskupi nevyhadzovali z cirkvi, ale ich len presúvali do iných diecéz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Benedikt XVI.Pápež Benedikt XVI.