Spojené štáty zastavia Egyptu väčšinu vojenskej pomoci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mubaraka prepustili z väzenia, Egypt sa búri
Štvrtok bol symbolickým víťazstvom pre starý, armádou dominovaný poriadok, keďže bývalého autokratického prezidenta Husního Mubaraka súd prepustil z väzenia, zatiaľ čo jeho demokraticky zvoleného nástupcu Mursího stále zadržiavajú. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 9. októbra (WEBNOVINY) – Spojené štáty zastavia Egyptu väčšinu vojenskej pomoci.

Dôvodom sú zásahy proti stúpencom zvrhnutého prezidenta Muhammada Mursího, informovali v stredu americkí predstavitelia.

Rozhodnutie znamená, že Káhira už nebude dostávať dodávky veľkých zbraní vrátane vrtuľníkov Apache, vojenských stíhačiek F-16 a tankov M1A1 Abrams.

Americká pomoc zameraná na protiteroristické snahy vrátane operácií na Sinaji pri izraelských hraniciach by však mali pokračovať. Krok by mal byť oznámený neskôr počas tohto týždňa.

Egypt patrí už desaťročia k najväčším prijímateľom americkej vojenskej a ekonomickej pomoci. Dôvodom jeho mierová zmluva s americkým spojencom Izraelom, ktorý v jej dôsledku súhlasil so stiahnutím sa zo Sinaja, ktorý obsadil počas vojny v roku 1967. Spojené štáty dlhodobo poskytujú Egyptu okolo 1,55 miliardy dolárov ročne vrátane 1,3 miliardy vojenskej pomoci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia