Nemci novorodencom v prípade pochybností neuvedú pohlavie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Matka viezla týždňového novorodenca v kabelke Foto: Ilustračné foto, www.now.msn.com

BERLÍN 30. októbra (WEBNOVINY) – Nemecko sa v piatok stane prvou európskou krajinou, ktorá umožní vydávať novorodencom s obojpohlavnými znakmi doklady bez uvedenia mužského či ženského pohlavia.

Cieľom je napraviť doterajší stav, keď sa museli rodičia v takýchto prípadoch rozhodnúť, či budú mať „chlapca“ alebo „dievča“, a nechávali na dieťati vykonať príslušný chirurgický zákrok.

Po zmene pravidiel už nebude uvedenie pohlavia na rodnom liste povinné, čím v matrike fakticky vznikne nová, neurčitá kategória.

Zákon uznávajúci existenciu ľudí, ktorí nie sú čistými mužmi ani ženami, začne v Nemecku platiť 1. novembra, odborníci však upozorňujú, že nerieši problémy vyplývajúce zo zaradenia do takejto kategórie, ako je vydávanie ďalších dokladov či uzatváranie partnerských zväzkov. Hovorca nemeckého ministerstva vnútra v tejto súvislosti oznámil, že krajina už čoskoro zavedie tretí symbol pre pohlavie v cestovných pasoch. Okrem právnych otázok je zatiaľ nejasné aj to, ako bude k medzipohlavným osobám pristupovať spoločnosť rátajúca bežne len s dvoma možnosťami, čo sa týka napríklad verejných toaliet alebo športových aktivít.

Nemecko zmenilo pravidlá určovania pohlavia na základe správy nezávislého výboru pre etiku z roku 2012, ktorá konštatovala „ignoranciu“ a „nedostatok úcty“ voči ľuďom s pohlavnými odlišnosťami. Uvádzať neurčité pohlavie v dokladoch umožnila svojim občanom tento rok aj Austrália, pričom tiež rozšírila o pohlavnú identitu svoje antidiskriminačné zákony.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia