Rusi budú v Egypte rokovať o zbraniach, ktoré USA zastavili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Egypt zbraň vojak
Foto: SITA/AP

KÁHIRA 9. novembra (WEBNOVINY) – Egyptské ministerstvo zahraničných vecí v piatok potvrdilo budúcotýždňový príchod dvoch vedúcich predstaviteľov ruskej vlády.

Do Káhiry zavíta minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a šéf rezortu obrany Sergej Šojgu. Obaja pobudnú v africkej krajine dva dni a diskutovať sa bude o vzájomných vzťahoch medzi Moskvou a Káhirou.

Podľa informácií ruských médií je však prioritným bodom ich návštevy návrh dohody o dodávkach ruských zbraní do Egypta, tradičného spojenca USA. Washington však v reakcii na situáciu po júlovom zosadení prvého demokraticky prezidenta Muhammada Mursího armádou postupne zastavili finančnú i vojenskú podporu moslimskej krajiny. Ministri prídu v stredu.

Egypt vláda tvrdo skritizovala októbrové rozhodnutie Spojených štátov zastaviť dodávky významnej vojenskej pomoci a finančnej podpory. Washington zmrazil časť finančnej pomoci pre Egypt ako aj dodávky ťažkej vojenskej techniky. Spojené štáty prestanú do Egypta dovážať napríklad helikoptéry Apache, stíhačky F-16 a tanky typu Abrams.

Spojené štáty poskytujú Egyptu každý rok pomoc vo výške 1,55 miliardy dolárov, pričom väčšina tejto pomoci je vojenská. USA sa rozhodovali medzi presadzovaním demokracie a ľudských práv a vojenskou spoluprácou s vplyvnou egyptskou armádou už od zvrhnutia Mursího armádou v júli tohto roku a následného krvavého potlačenia protestov. Násilnosti odvtedy neustávajú a zahynulo už viac ako tisíc ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Sergej LavrovSergej Šojgu