Na čele talianskych demokratov stojí starosta Florencie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Matteo and renzi
Matteo Renzi sa stal novým šéfom talianskych demokratov. Foto: SITA/AP

RÍM 9. decembra (WEBNOVINY) – Novým lídrom talianskej Demokratickej strany (PD) sa po víťazstve v nedeľňajších straníckych voľbách stal populárny starosta Florencie Matteo Renzi.

Porážkou dvoch svojich konkurentov sa mu podarilo rehabilitovať za neúspech presne spred roka, kedy ho v dueli o post volebného lídra porazil o takmer 25 rokov starší Pier Luigi Bersani. Ten však nezvládol záver predvolebnej kampane a februárové voľby sa skončili patom.

Po roku sa väčšina členov stredoľavej strany domnieva, že ak by PD do volieb viedol dnes 38-ročný Renzi, s prehľadom by ich vyhrala. Nemusela by sa následne dohadovať s ostatnými stranami na širokej koalícii, na čele ktorej od konca apríla ako premiér stojí Enrico Letta, nominant PD.

Renzi, ktorý za svoje vzory považuje britského expremiéra Tonyho Blaira a amerického prezidenta Baracka Obamu, v prípade zvolenia sľúbil reštrukturalizáciu a transformáciu strany. Tá vznikla v roku 2007 zlúčením viacerých stredoľavých strán vrátane nástupkyne jednej z najväčších komunistických strán v Európe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Enrico LettaMatteo RenziPier Luigi Bersani