Súd nariadil Mladičovi svedčiť v Karadžičovom procese

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Radovan Karadži
Radovan Karadži Foto: SITA/AP

HAAG 12. decembra (WEBNOVINY) – Bývalý šéf bosnianskosrbskej armády Ratko Mladič musí podať svedeckú výpoveď v rámci procesu s jeho niekdajším spojencom, bosnianskosrbským prezidentom Radovanom Karadžičom. Informoval o tom v stredu Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY). Súd so sídlom v holandskom Haagu reagoval na pôvodne odmietavé stanovisko Mladiča voči požiadavke Karadžičovej obhajoby.

Ako dôvod uvádzal svoje chatrné zdravie a časovú náročnosť obhajoby voči závažným obvineniam v jeho vlastnom procese. Súd to však vidí inak a poukazuje na dôležitosť jeho výpovede v Karadžičovom procese, najmä v súvislosti s masakrou tisícov moslimov v Srebrenici.

Karadžič si od svojho niekdajšieho spojenca sľubuje potvrdenie svojich slov, podľa ktorých „nenariadil vyhostenie Bosniakov či Chorvátov z území kontrolovaných Srbmi“. Podľa súdu je Mladič, ktorý by mal vypovedať v januári, v „unikátnej pozícii“ vo veci osvetlenia okolností srebrenickej masakry.

Medzi najzávažnejšie obvinenia voči Karadžičovi a Mladičovi patrí ich úloha v takmer štyri roky trvajúcom obliehaní Sarajeva ako aj pri srebrenickej masakre z júla 1995, v rámci ktorej bosnianskosrbské jednotky vyvraždili tisíce prevažne moslimských mužov a chlapcov. Karadžiča zatkli v júli 2008 po 13 rokoch na úteku priamo v Belehrade, kde sa ukrýval pod falošným menom. Mladiča, ktorý mal zase priamo riadiť etnické čistky zahŕňajúce najhoršie zločiny spáchané v Európe od druhej svetovej vojny, chytili v máji 2011. V súvislosti s úlohou, ktorú v 90. rokoch zohrával počas konfliktu v Bosne, čelí obvineniam z 11 trestných činov vrátane genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. V jeho prípade ide o najväčší proces, akým sa doteraz ICTY zaoberal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Radovan KaradžičRatko Mladič