Kerry si v Paríži s Lavrovom vymenil zemiaky a baranicu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sergej Lavrov, John Kerry
Foto: SITA/AP

PARÍŽ 13. januára (WEBNOVINY) – Ministri zahraničných vecí USA a Ruska sa v pondelok pokúšali uvoľniť napätú atmosféru rokovaní o ďalšom osude Sýrie, kde už takmer tri roky prebieha ozbrojený konflikt medzi vládnymi silami a povstalcami.

Washington a Moskva už dlho pripravujú mierovú konferenciu, ktorej podoba a účastníci sú stále nejasní. Debatovať o ďalšom postupe v tejto vážnej veci chceli v pondelok v parížskej budove amerického veľvyslanectva šéf diplomacie USA John Kerry a jeho ruský kolega Sergej Lavrov.

Rokovaniam však predchádzala výmena darčekov. Kým Kerry svojmu kolegovi odovzdal dva veľké zemiaky v odkaze na ich nedávnu komunikáciu, ruská delegácia vytiahla tradičnú ruskú baranicu, takzvanú ušianku s červenou hviezdou na čele.

Netradičná bola však jej ružová farba. Následne však za zatvorenými dverami odštartovali diskusiu a pridal sa k nim osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Lachdar Brahímí.

Pondelňajšia ceremónia z Paríža pripomenula tú z roku 2009, kedy vtedajšia ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová dala Lavrovovi darček v podobe tlačidla symbolizujúceho reštart vzájomných vzťahov po nástupe prezidenta Baracka Obamu. Na tlačidle bolo po anglicky napísané Reset. Američania však výrazom Peregruzka netrafili ruský ekvivalent reštartu, na čo Lavrov Clintonovú hneď upozornil.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Hillary ClintonováJohn KerryLachdar BrahímíSergej Lavrov