Orbán odradil maďarských Židov od spomienok na holokaust

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
židia
Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ 10. februára (WEBNOVINY) – Najväčšia židovská organizácia v Maďarsku Mazsihisz sa v nedeľu oficiálne stiahla zo spomienkových podujatí organizovaných vládou pri príležitosti 70. výročia masových deportácii maďarských Židov do nacistických koncentračných táborov.

Vo vyhlásení sa ako dôvod uvádza necitlivý postoj vlády premiéra Viktora Orbána a snaha o zľahčovanie závažnosti krutých udalostí spred siedmich desaťročí. Združenie zároveň vyzvalo Orbána, aby pozastavil plány na odhalenie veľkého pamätníka invázie nacistov v podobe sedemmetrového archanjela Gabriela brániaceho sa pred nemeckou orlicou.

Podľa Židov ide o snahu preniesť vinu za deportácie z Maďarov na Nemcov. Združenie taktiež žiada Orbána o odvolanie šéfa historického ústavu, podľa ktorého bola deportácia 18 tisíc Židov do Nemcami okupovaného Sovietskeho zväzu v roku 1941 iba „politickou procedúrou proti votrelcom“.

Maďarský premiér je opakovane terčom kritiky za to, že sa jasne nedištancuje od pravicových extrémistov a antisemitov, ktorých agendu preberá do svojej politiky. K tomu patrí tiež stále väčšia rehabilitácia osoby vládcu medzivojnového Maďarska, Hitlerovho spojenca Miklósa Horthyho súvisiaca s popieraním jeho zodpovednosti za deportácie Židov.

Maďarsko pod dohľadom vtedajšej vlády deportovalo do koncentračného tábora Osvienčim vyše 400 000 maďarských Židov. Takmer všetci zahynuli v plynových komorách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia