Taliansky premiér rezignoval, na jeho miesto smeruje Renzi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Taliansko
Foto: SITA/AP

RÍM 14. februára (WEBNOVINY) – Taliansky premiér Enrico Letta podal v piatok rezignáciu. Prezident Giorgio Napolitano ju prijal a okamžite chce začať formálne rokovania o zostavení novej vlády. Ukončiť by ich chcel do soboty, informovala jeho kancelária. Očakáva sa, že sformovaním vlády Napolitano poverí 39-ročného starostu Florencie Mattea Renziho, ktorý je šéfom vládnej Demokratickej strany.

Tá Lettovi v piatok nevyslovila dôveru po tom, čo ho Renzi obvinil z neschopnosti vyviesť Taliansko z politickej a ekonomickej krízy. Renzi bude, ak ho prezident poverí zostavením vlády, už tretím nevoleným talianskym premiérom v poradí po Mariovi Montim a Lettovi, ktorý bol vo funkcii necelý rok. Populárny a ambiciózny starosta Florencie Renzi sa stal predsedom Demokratickej strany v decembri minulého roku po víťazstve v straníckych voľbách.

Renzi, ktorý za svoje vzory považuje britského expremiéra Tonyho Blaira a amerického prezidenta Baracka Obamu, v prípade zvolenia sľúbil reštrukturalizáciu a transformáciu strany. Tá vznikla v roku 2007 zlúčením viacerých stredoľavých strán vrátane nástupkyne jednej z najväčších komunistických strán v Európe.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Enrico LettaGiorgio Napolitano